Môžete vybrať najkrajší strom roka, ukázali 12 finalistov

TA3 TASR
9.7.2018 13:21

O hlasy verejnosti sa bude do konca septembra uchádzať 12 finalistov ankety Strom roka 2018. Organizátori 16. ročníka ankety ich predstavili na festivale Pohoda v Trenčíne. "Cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie," priblížila Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis, ktorá anketu zastrešuje.

Môžete vybrať najkrajší strom roka, ukázali 12 finalistov
TASR/Radovan Stoklasa (Ilustračná fotografia)

Víťazný strom bude Slovensko reprezentovať v ankete Európsky strom roka. Okrem toho získa dendrologický posudok a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur. Príspevok získajú aj stromy, ktoré sa umiestnia na druhom a treťom mieste. Vecné ceny sú pripravené aj pre troch nominujúcich, troch hlasujúcich a tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov.

Hlasovať je možné formou hlasovacieho lístka, sms, webovej stránky alebo facebookového profilu nadácie. Na stránke sa tiež nachádzajú fotografie a príbehy stromov - finalistov. Vyhodnotenie celej súťaže, ocenenie víťazov a udelenie titulu Strom roka 2018 víťazovi sa uskutoční v októbri 2018.

Stromy do súťaže nahlasovali jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie. V máji odborná komisia vybrala zo 48 prihlásených stromov 12 finalistov.

Hlavným partnerom ankety je Nadácia Slovenskej sporiteľne, anketu podporili aj ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum a Záhradníctvo ABIES. Patrónom ankety je už siedmy rok spevák Peter Lipa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok