Z brexitu sa stáva chaos, v britskej vláde končí aj Boris Johnson

TA3 TASR SITA
9.7.2018 16:09

Kabinet britskej premiérky Theresy Mayovej opúšťa další minister. Po ministrovi pre brexit Davidovi Davisovi je to ikonický bývalý starosta Londýna a doterajší minister zahraničných vecí Boris Johnson. Plány na odchod ostrovanov z európskeho spoločenstva sa tak menia na chaos.

Britský minister zahraničia Boris Johnson rezignoval na svoju funkciu. Oznámila to kancelária premiérky Theresy Mayovej s tým, že predsedníčka vlády prijala jeho rezignáciu v pondelok a čoskoro oznámi jeho nástupcu.

Johnson podal svoju rezignáciu v čase krízy vo vládnom kabinete, ktorá tam panuje v dôsledku brexitu. Niekdajší šéf britskej diplomacie a líder kampane za odchod Veľkej Británie z Európskej únie sa ocitol pod tlakom po tom, čo v nedeľu zo svojej funkcie odstúpil minister pre brexit David Davis. Ten Mayovú obvinil z podkopávania brexitu svojím plánom udržať úzke obchodné väzby s európskym blokom. Davis skončil len dva dni po tom, čo Mayová oznámila, že konečne zjednotila postoj svojej vlády rozdelenej v otázke dohody o vystúpení z Európskej únie.

Davis už má náhradníka, za nového ministra pre odchod Británie z EÚ bol vymenovaný doterajší minister výstavby Dominic Raab. Raab - bývalý právnik - bol do britského parlamentu po prvý raz zvolený v roku 2010 za obvod Esher and Walton a do roku 2015 pôsobil ako štátny tajomník ministerstva spravodlivosti. Po rekonštrukcii prvého kabinetu premiérky Theresy Mayovej o rok neskôr sa vrátil do parlamentných lavíc. Po voľbách v roku 2017 sa stal štátnym tajomníkom ministerstva spravodlivosti. V januári 2018 ho Mayová vymenovala za ministra výstavby, komunít a  miestnej samosprávy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok