Dzurinda: Slovensko sme zmenili k lepšiemu

TA3, TASR
19.5.2012 11:05

Zakladatelia a predstavitelia SDKÚ zmenili Slovensko k lepšiemu. Vo svojom prejave na VII. kongrese SDKÚ-DS to vyhlásil končiaci predseda strany Mikuláš Dzurinda s tým, že táto zmena sa podarila predovšetkým preto, lebo chceli slúžiť a poslúžiť našej vlasti a dobrej veci.

Dzurinda: Slovensko sme zmenili k lepšiemu
CTK

"Od marcových volieb som počul veľa receptov. Že potrebujeme urobiť hrubú čiaru, potrebujeme nové tváre, novú agendu. Podľa mňa je najdôležitejšie pravdivo porozumieť, prečo sme vlastne straníkmi, prečo vlastne chceme reštart. Ja som sa pri hľadaní odpovedí vrátil do roku 2000, kedy som sa rozhodol založiť SDKÚ, lebo som chcel zmeniť pomery na Slovensku," vysvetlil.

Dzurinda priznal, že bývalo pravidlom, že prejav predsedu po voľbách je hodnotiaci. "Dnes chcem urobiť výnimku, nebudem sa podrobnejšie vracať k hodnoteniu volieb. Je jasné, že sme tento okamih preciťovali sklamaním a ľútosťou. Nechcem sa k tomu vracať, lebo sa domnievam, že to podstatné som povedal hneď po voľbách, keď som oznámil, že viac nebudem kandidovať," pripomenul svoje rozhodnutie.

Odchádzajúci líder SDKÚ-DS je presvedčený, že o čo objektívnejšie a pravdivejšie sa vyhodnotia voľby, o to väčšiu šancu bude mať strana pokračovať a byť úspešnejšia. "Ja som sa snažil robiť a urobiť to, čo som urobiť mal. Neviem, do akej miery môžem mať v tomto čisté svedomie, ale urobil som všetko, čo som mohol. Je mi ľúto, že sme nedosiahli lepší výsledok," podotkol Dzurinda.

Dvojnásobný premiér uznal, že odchádza v zložitom, no nie beznádejnom čase. "Pesimistom by som chcel povedať, že moje celoživotné politické skúsenosti hovoria, že od šiestich percent sa dá odraziť aj k 20-tim, ale dá sa odraziť aj k trom či nižšie. Želám teda novému vedeniu, aby našlo novú dynamiku a aby sme spoločne hľadali a napokon našli cestu nahor, aby sme mohli Slovensku slúžiť. SDKÚ-DS želám, aby ostala stranou, ktorá má čo povedať k veľkým témam, dokáže robiť zásadné zmeny a dosiahnuť veľké veci," uzavrel prejav, ktorý prítomní delegáti odmenili potleskom v stoji.

sdku3.jpg

Europoslanec Eduard Kukan zdôraznil, že SDKÚ-DS je slušná strana, a preto treba vedieť poďakovať. "SDKÚ-DS je dieťaťom Mikuláša Dzurindu. Vytvoril ju spolu s niekoľkými politickými súputníkmi a ja som mal česť byť jedným z nich. Mikuláš Dzurinda venoval tomuto svojmu dieťaťu celý svoj život a talent," vyhlásil Kukan s tým, že sa patrí, aby Dzurinda odišiel zo svojho postu s úctou a uznaním.

Éra Mikuláša Dzurindu, ktorý stál na čele SDK, neskôr SDKÚ a SDKÚ-DS od roku 1998, sa dnes končí. Dvojnásobného predsedu vlády vystrieda vo funkcii jeden z trojice Lucia Žitňanská, Pavol Frešo a Viliam Novotný. Kto to bude, o tom rozhodne 441 delegátov na straníckom kongrese vo Zvolene.

Dzurinda, ale aj ďalšie pravicové strany, čelili pred marcovými voľbami ostrej kritike verejnosti za kauzu Gorila. Nespokojnosť voličov sa prejavila aj v historicky najhoršom volebnom výsledku strany (6,09 percenta). Líder Dzurinda krátko po voľbách oznámil, že kandidovať na predsedu viac nebude a podporil Luciu Žitňanskú, ktorá záujem o tento post deklarovala ešte pred voľbami. O funkciu viac nemá záujem ani dlhoročný podpredseda Ivan Mikloš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok