Na Mount Everest vystúpila 73-ročná Japonka

TASR
19.5.2012 09:56

Sedemdesiattriročná Japonka vystúpila dnes na Mount Everest, čím prekonala vlastný rekord a znova sa stala najstaršou ženou, ktorá zdolala najvyššiu horu sveta.

Na Mount Everest vystúpila 73-ročná Japonka
SITA

Tamae Watanabeová vystúpila na vrchol 8850 metrov vysokej hory zo severnej, tibetskej strany dnes ráno spolu so štyrmi ďalšími členmi svojho tímu, oznámil zástupca Čínskeho tibetského horolezeckého združenia v Nepále.

Prvý výstup v rekordnom veku absolvovala Watanabeová presne pred desiatimi rokmi ako 63-ročná. Titul si udržala až doteraz, keď predstihla samu seba.

Tím Watanabeovej sa vydal z posledného tábora vo výške 8300 metrov v piatok večer a k vrcholu stúpal celú noc. Všetci horolezci boli v dobrom stave a počas dňa sa vracali späť z hory.

Poveternostné podmienky na Mount Evereste boli tento rok náročné, čo viedlo viaceré expedície k odvolaniu výstupu. Tento týždeň sa však počasie v Himalájach zlepšilo a skupiny horolezcov začali prichádzať na vrchol aj z južnej nepálskej strany - dnes ráno bolo na vrchole podľa vyjadrenia nepálskych úradov pomerne rušno.
Máj je považovaný za najlepší mesiac na zdolanie Everestu, keďže sa počas neho vyskytujú obvykle asi dve obdobia priaznivého počasia.

Najstarším človekom, ktorý vystúpil na Everest, je Nepálec Min Bahadur Šerčan. Horu zdolal v roku 2008 vo veku 76 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok