Časť Japonska je ochromená, mohutné záplavy si vyžiadali obete

TA3 TASR
7.7.2018 13:16

Japonsko trápia silné dažde, ktoré spôsobujú záplavy a zosuvy pôdy. O život už prišlo najmenej 49 ľudí a ďalších takmer 50 je nezvestných. Meteorológovia varujú, že situácia sa tak skoro nezlepší.

Historické dažde

Na 49 mŕtvych stúpol počet obetí pokračujúcich prudkých dažďov a povodní, ktoré sužujú juhozápadné časti Japonska. Takmer 50 ľudí je nezvestných a ďalších päť zranených je v kritickom stave. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na správy japonských médií.

Japonský meteorologický ústav JMA vydal v dôsledku nepriaznivého počasia varovanie pre obyvateľov v štyroch prefektúrach na západe hlavného japonského ostrova Honšu. Meteorológovia označili dažde za "historické" a varovali pred zosuvmi pôdy, stúpajúcou hladinou riek a silným vetrom.

aptopix-japan-heavy-rain-54996-46a29ed3e6614d40bb0d84e6fc205b3b_7f000001-a50c-a8db.jpg

Evakuovali vyše milión ľudí

V meste Motojama na ostrove Šikoku, približne 600 kilometrov od Tokia, spadlo za 24 hodín 583 milimetrov zrážok, informoval meteorologický ústav. Medzi obeťami bol muž, ktorý spadol z mosta do rieky v meste Hirošima na západe Japonska a tiež 77-ročný muž, ktorého v meste Takašima, asi 56 kilometrov východne od Kjóto, strhlo do kanála. V dôsledku zosuvov pôdy zostalo v kritickom stave päť zranených v prefektúrach Ehime, Hirošima a Jamaguči.

Do sobotného rána úrady nariadili z postihnutých oblastí evakuovať viac ako 1,6 milióna ľudí pre obavy z ďalších zosuvov a záplav, pričom 3,1 miliónom ďalším odporučili z bezpečnostných dôvodov odísť zo svojich domovov. Do záchrannej operácie sa zapojilo približne 48.000 policajtov, hasičov a príslušníkov Japonských sebaobranných síl. Juhozápad Japonska zasiahol v uplynulých dňoch silný tajfún Prapiroon, ktorý po sebe zanechal následky aj na ostrovoch Okinava a Kjúšu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok