V Camp Davide sa začal summit G8

TA3, SITA
19.5.2012 08:49

Hospodársky rast v Európe a stabilita eurozóny boli jednými z hlavných tém summitu G8 v americkom Camp Davide. Predstavitelia najväčších svetových ekonomík sa zhodli na tom, že Grécko by malo v eurozóne zostať a dodržať svoje záväzky.

Obama podal hosťom ruku a srdečne pozdravil všetkých lídrov, prichádzajúcich v piatok večer miestneho času na úvodnú pracovnú večeru. Očakáva sa, že témou rozhovorov bude násilie v Sýrii a iránsky jadrový program.

V sobotu sa diskusia sústredí hlavne na európsku dlhovú krízu. Obama sa ešte vo Washingtone stretol s novým francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

Obama sa s francúzskym prezidentom zhodli na tom, že zvládnutie krízy v eurozóne je otázkou "mimoriadneho významu" nielen pre ľudí v Európe, ale tiež pre svetovú ekonomiku, informovala AP.
Stretnutím v Camp Davide sa začali štyri dni intenzívnej diplomacie - vrátane summitu NATO v Obamovom domovskom meste Chicago. Rokovania preveria schopnosť lídrov riešiť ťažkosti ohľadom ďalšieho možného finančného kolapsu a ukončenia vojny v Afganistane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok