Začala sa dobrovoľná vojenská príprava, prihlásili sa desiatky záujemcov

TA3 TASR
6.7.2018 18:53

V Martine sa opäť začala dobrovoľná vojenská príprava. Tento rok sa do kurzu prihlásilo 87 záujemcov z celého Slovenska, z toho až 23 žien. Hoci to stále nie je 150 ľudí ako by si želalo ministerstvo obrany, počet adeptov sa oproti vlaňajšku znova trochu zvýšil.

Vlastenectvo a záujem o obranu

Do Martina ich v piatok prišli podporiť minister obrany SR Peter Gajdoš a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. "Vážim si, že títo mladí ľudia sa rozhodli vymeniť prázdniny či letnú dovolenku za vojenský dril, pretože majú záujem byť pripravení na obranu svojej vlasti. Navyše, v súčasnosti je to jediný legálny spôsob, ako môžu získať základné vedomosti a zručnosti bez toho, aby vstúpili do profesionálnych ozbrojených zložiek," povedal minister obrany.

Zdôraznil, že hlavnou motiváciou pre absolvovanie dobrovoľnej vojenskej prípravy by malo byť v prvom rade vlastenectvo a záujem o obranu Slovenskej republiky. Náčelník GŠ OS SR pripomenul, že výcvik vojakov dobrovoľnej vojenskej prípravy je dôležitou súčasťou systému tvorby záloh. "A podporuje tak náš primárny cieľ, čiže zabezpečenie obranyschopnosti Slovenskej republiky. Zároveň je to vynikajúca príležitosť, aby si mladí ľudia, ktorí zatiaľ nie sú rozhodnutí pre službu v profesionálnych ozbrojených silách, skúsili jej aspekty, uviedol.

Stanú sa jedným zo zdrojov záloh

Veliteľ Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine Ľubomír Podhorec vysvetlil, že príslušníci tohtoročnej dobrovoľnej vojenskej prípravy zatiaľ prešli úvodnou administratívou, zdravotnými prehliadkami, boli vystrojení a začali plniť úlohy 11-týždňového výcviku. "Z toho sedem týždňov ich čaká základný a štyri týždne odborný výcvik. A dobrovoľnú vojenskú prípravu ukončia slávnostným nástupom a zložením prísahy," dodal.

Výcvik, ktorého súčasťou je telesná, poradová, ženijná, topografická, psychologická, zdravotnícka, taktická a strelecká príprava, potrvá do 14. septembra. Absolventi získajú vedomosti a zručnosti z odbornosti strelec, ženista, odmorovač a spojár a budú povýšení na vojakov 2. stupňa. Zároveň sa stanú jedným zo zdrojov záloh a v prípade záujmu o vstup do Ozbrojených síl SR už nebudú musieť absolvovať základný vojenský výcvik. Rezort obrany zabezpečuje pre účastníkov počas celého výcviku bezplatné ubytovanie, stravu, výstroj a výzbroj a náhradu cestovného.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok