Nemci a Rakúšania spojili sily: zapísaných azylantov vrátia späť

TA3 TASR
5.7.2018 16:21

Nemecko a Rakúsko chcú spoločne bojovať proti nelegálnej migrácii v EÚ a proti nekontrolovanému pohybu žiadateľov o azyl v Európe. Do tohto procesu sa pokúsia zapojiť aj Taliansko. Azylantov zaregistrovaných v Grécku a Taliansku vrátia späť na územie týchto krajín bez toho, aby to predstavovalo záťaž pre Rakúšanov. Uviedli to vo Viedni nemecký minister vnútra a šéf Kresťanskosociálnej únie Horst Seehofer s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom.

Španielska sa opatrenia netýkajú

Seehofer potvrdil, že žiadatelia o azyl, ktorí sú nelegálne na území Nemecka, nebudú posielaní späť do Rakúska, ale zo zadržiavacích centier neďaleko rakúsko-nemeckých hraníc poputujú do Talianska a Grécka, kde požiadali o právnu ochranu po vstupe do Európskej únie. Spresnil, že až dve tretiny azylantov v Nemecku prišli práve z Grécka a Talianska, a dodal, že Španielska sa zatiaľ tieto návratové opatrenia netýkajú. "Rakúsko sa nemá čoho obávať, nikto ho nebude brať na zodpovednosť za azylantov," uviedol Seehofer.

Kurz pred novinármi priznal, že je spokojný s rozhovormi so Seehoferom, lebo Nemecko objasnilo svoju pozíciu a aj v súvislosti s dianím v nemeckej vládnej koalícii konštatoval, že "za dva dni sa podarilo urobiť viac ako za posledné dva roky".

Pôjde o ťažké rokovania

Pripomenul, že na budúci týždeň v Innsbrucku dôjde k stretnutiu ministrov vnútra Nemecka, Rakúska a Talianska, ktorých úlohou bude hľadať spoločné riešenie na zastavenie južných migračných trás (Stredomorie) s cieľom znížiť počet migrantov v Európe.

Aj Seehofer ocenil význam pripravovaného trojstretnutia v rakúskych Alpách a pripomenul, že Grécko a Taliansko majú povinnosť riešiť nelegálnu migráciu. Spolkový minister vnútra dodal, že v najbližších týždňoch by sa mali konať rokovania s Gréckom a Talianskom, pričom upozornil, že pôjde o ťažké rokovania s celoeurópskym dosahom. Aj preto by sa podľa jeho slov mali konať na najvyššej politickej úrovni, medzi kancelárkou Angelou Merkelovou a premiérmi Giuseppem Contem a Alexisom Tsiprasom. "Ak rokovania s Gréckom a Talianskom zlyhajú, tak naše krajiny premyslia nové opatrenia ako zastaviť nelegálnu migráciu," dodal Seehofer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok