Danko navštívil pomník holokaustu, v Jeruzaleme budeme mať kultúrne centrum

TA3 SITA
4.7.2018 10:36

Predseda parlamentu Andrej Danko zavŕšil návštevu Izraela prehliadkou pamätníka holokaustu Jad Vašem. V krajine Slovensko otvorí svoje kultúrne centrum.

Rozpočet je už schválený

Slovensko otvorí ďalšie Kultúrne centrum, a to v Jeruzaleme. Ako informoval Michael Szatmary, potvrdili to predseda NR SR Andrej Danko spolu s podpredsedami parlamentu Martinom Glváčom a Andrejom Hrnčiarom po stretnutí s izraelskými partnermi. Otvoriť by ho mali do štyroch mesiacov. Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe, rozpočet už je schválený, teraz príde na rad personálna otázka, ale aj výber lokality. Miesto, teda konkrétna adresa inštitúcie, sa už začína hľadať v spolupráci s izraelskou stranou.

Potvrdil však, že určite bude sídliť v Jeruzaleme a nie v Tel Avive, ako to má napríklad Česká republika. Práve status Jeruzalema býva zdrojom problémov, Izrael ho považuje za svoje hlavné mesto, nedávno tam presťahovali svoje veľvyslanectvo aj Spojené štáty americké. Avšak aj Palestína si robí nárok na určité časti mesta, konkrétne východný Jeruzalem. Európske ambasády vrátane slovenskej sídlia v Tel Avive.

Ako ďalej Szatmary informoval, zriadenie Slovenského kultúrneho centra vníma veľmi pozitívne aj predseda Ústredného Zväzu židovských náboženských obcí v SR Igor Rintel. Považuje to za výsledok veľmi dobrých vzájomných vzťahov medzi oboma štátmi. "Sme veľmi radi, že sa Slovensko rozhodlo otvoriť centrum v Jeruzaleme, teda v metropole krajiny. Máme radosť aj z toho, že Izraelčania budú môcť konečne spoznať Slovensko ešte viac, pretože určite im máme čo ukázať," píše sa v tlačovej správe.

 

Jediné a trvalo udržateľné riešenie

Kultúrne centrá alebo Slovenské inštitúty fungujú už v Berlíne, Budapešti, Moskve, Paríži, Prahe, Ríme, vo Varšave či Viedni. Svojou činnosťou zabezpečujú prezentáciu slovenského umenia a kultúrnu dimenziu diplomacie v praxi. Žánrovo rozmanité podujatia, ako napríklad výstavy, koncerty, besedy, odborné semináre, filmy, divadlá, prezentácie knižných noviniek a ďalšie, predstavujú zahraničnému publiku to najlepšie a najaktuálnejšie zo slovenskej kultúry.

Otázka statusu Jeruzalema sa na Slovensku riešila naposledy v decembri. Podľa medializovaných informácií Slovensko zvažovalo presun veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema. Rezort diplomacie vtedy zdôraznil, že pozícia Slovenskej republiky bola opakovane komunikovaná jednoznačne: dvojštátne riešenie považuje za jediné a trvalo udržateľné riešenie, ktoré spĺňa požiadavky oboch strán - Izraela na bezpečnosť a Palestínčanov na štátnosť a zvrchovanosť.

"Vo vzťahu k budúcemu štatútu Jeruzalema Slovensko vychádza z rezolúcie BR OSN č. 478/1980 a spoločnej pozície EÚ zdôrazňujúcej, že štatút Jeruzalema ako budúceho hlavného mesta dvoch štátov musí byť výsledkom priamych rokovaní izraelskej a palestínskej strany, a nie jednostranných politických rozhodnutí. Svoj postoj Slovenská republika potvrdila súhlasom so závermi Európskej rady schválenými 14. decembra a hlasovaním za schválenie rezolúcie VZ OSN k Jeruzalemu 21. decembra," napísalo ministerstvo v decembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok