Našli kompromis, teraz však potrebujú podporu tretej strany

TA3 TASR
3.7.2018 08:41

Napätá situácia na nemeckej politickej scéne sa upokojila. Kancelárka Angela Merkelová a minister vnútra Horst Seehofer sa dohodli na kompromisnom riešení v otázke migrácie. Dohodu medzi CDU a CSU však ešte musí odsúhlasiť aj tretí koaličný partner a to sociálni demokrati.

Na začiatku sme to iba prediskutovali, povedala predsedníčka koaličnej SPD Andrea Nahlesová v noci na utorok po stretnutí koaličnej rady predstaviteľov CDU, CSU a SPD v Berlíne. "Stále existuje veľa otázok, ktoré chce SPD so svojimi odborníkmi a výbormi strany v utorok prediskutovať. O 18.00 hod sa potom uskutoční ďalší koaličný výbor," pokračovala Nahlesová. "Myslíme si, že je to dobré, že sa dohodli," zhodnotila.

Konzervatívny blok CDU/CSU vládne v Nemecku spoločne so sociálnymi demokratmi SPD v rámci tzv. veľkej koalície a preto blok o výsledkoch dosiahnutého kompromisu zástupcov SPD informoval ešte v pondelok neskoro večer. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a minister vnútra Horst Seehofer dosiahli v pondelok večer kompromisnú dohodu týkajúcu sa sporu okolo azylovej politiky krajiny, v dôsledku ktorého bolo ohrozené ďalšie pokračovanie vlády.

Minister vnútra Seehofer zostáva podľa tejto dohody vo vláde a taktiež vo funkcii šéfa Kresťanskosociálnej únie (CSU). Merkelová súhlasila so zriadením tzv. tranzitných stredísk na hranici s Rakúskom, odkiaľ budú vracaní migranti registrovaní inde v Európskej únii. Dohoda vznikla na krízovom summite strán únie CDU/CSU, ktorý sa v pondelok večer konal v Berlíne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok