Na vesmírnu stanicu dorazil prvý robot s umelou inteligenciou

TA3 TASR
2.7.2018 16:20

Vesmírna loď Dragon súkromnej americkej spoločnosti SpaceX priviezla na Medzinárodnú vesmírnu stanicu približne 2,7 tony zásob a ďalšieho materiálu. Súčasťou nákladu je aj prvý vesmírny robot vybavený umelou inteligenciou, ale napríklad aj geneticky identické myši, zmrzlina a extra silná káva.

Na vesmírnu stanicu dorazil prvý robot s umelou inteligenciou
TASR

Nepilotovaná nákladná loď Dragon odštartovala v piatok z floridského Mysu Canaveral. Na obežnú dráhu Zeme ju vyniesla nosná raketa Falcon 9, ktorú SpaceX použila opätovne v snahe ušetriť náklady. Po trojdňovom lete sa Dragon v pondelok spojil s orbitálnou základňou, ktorá sa práve nachádzala nad kanadskou provinciou Québec. Člen posádky ISS Ricky Arnold ukotvil kozmickú loď pomocou veľkého robotického ramena. Išlo už o 30. nákladnú loď, pri ktorej uchopení bolo použité robotické rameno poskytnuté Kanadou.

Dragon okrem iného priviezol prvého robota s implementovanou umelou inteligenciou určeného pre použitie vo vesmíre. Robota menom Cimon, o niečo väčšieho než basketbalová lopta, vyslalo do vesmíru Nemecké centrum pre letectvo a kozmonautiku.  Cimon má v najbližšom období pomáhať pri vedeckých experimentoch nemeckému astronautovi Alexandrovi Gerstovi. Robot s mozgom, ktorý vyvinula a bude stále updatovať spoločnosť IBM, by mal zostať na ISS natrvalo.

Kozmická loď dopravila na ISS aj takzvaných "mousetronautov", teda myši, ktorých geneticky totožní príbuzní zostali na Zemi. Vedci budú na týchto dvoch skupinách myší študovať správanie sa baktérií zažívacieho traktu.  Aktuálna šesťčlenná posádka ISS si bude môcť pochutnať aj na dovezenej zmrzline, čerstvých čučoriedkach a 60 balíčkoch kávy s mimoriadne vysokým obsahom kofeínu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok