Finančná správa skúma kvízomaty, môžu ukrývať hazardné hry

TA3 TASR
2.7.2018 12:18

Finančná správa pri minulotýždňovej akcii s názvom "Diamant" zameranej na kontrolu dodržiavania zákona o hazardných hrách zaistila päť tzv. kvízomatov. Ide o prístroje, ktoré podľa šéfa finančnej správy Františka Imreczeho sú hracími automatmi.

Automaty poslali na posúdenie

Jedinou podmienkou, aby sa hráči k hazardu dostali, je totiž zodpovedanie jednoduchej otázky. Finančná správa však musí dokázať, že ide o hracie automaty, preto ich poslala na technický skúšobný ústav na posúdenie. Ak sa potvrdí, že tieto kvízomaty sú vlastne hazardnými hrami, finančná správa prijme ďalšie opatrenia.

Prevádzkovateľom týchto automatov, ako aj prevádzkovateľom zariadení, kde sú umiestnené, by hrozili vysoké pokuty. Šéf kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó tvrdí, že momentálne je na Slovensku zhruba 800 takýchto automatov. Najviac ich zaevidovali v bratislavskom, trnavskom a žilinskom kraji.

Akcia v stovke prevádzok

Finančná správa okrem toho zaistila u štyroch spoločností, ktoré kvízomaty prevádzkujú, účtovníctvo za roky 2017 a 2018 a u prevádzkovateľov zariadení, kde boli umiestnené zase účtovníctvo za rok 2018. Chcú totiž porovnať, či účtovníctvo sedí s dátami zo serverov prevádzkovateľov kvízomatov a či teda nedochádza k únikom na dani z pridanej hodnoty a na dani z príjmov právnických osôb. Ak by sa takéto podozrenia potvrdili, hrozili by prevádzkovateľom aj trestnoprávne následky.

Zásah príslušníkov finančnej správy proti nelegálnemu hazardu sa uskutočnil vo štvrtok 28. júna a v piatok 29. júna na celom území Slovenska. Colníci kriminálneho úradu finančnej správy vykonali akciu v stovke prevádzok. Išlo o najväčšiu akciu zameranú na odhaľovanie obchádzania zákona o hazardných hrách, ktorého posledné zmeny sú účinné od začiatku tohto roka. Kriminalisti preverovali aj podozrenia z podvodov na dani z pridanej hodnoty a dani z príjmu právnických osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok