Polícia napokon zadržala odsúdeného Pachingera z kauzy nebankoviek

TA3 TASR SITA
2.7.2018 09:10

Po niekoľkých týždňoch nejasného stavu, počas ktorých sa právoplatne odsúdený Patrik Pachinger z kauzy tunelovania nebankových spoločností pohyboval na slobode, ho polícia napokon zadržala. Informovali o tom strážcovia zákona na svojom Facebooku.

Zasiahli, keď prišiel na pojednávanie

V pondelok približne o 8:30 polícia zatkla Patrika Pachingera odsúdeného v kauze skrachovaných nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia. Pachinger prišiel na pojednávanie vo veci podmienečného prepustenia. Doteraz sa údajne skrýval.

Medzitým na Pachingera vydali európsky zatykač. V pondelok ráno sa dostavil na pojednávanie do bratislavského Justičného paláca. Tam na neho už čakali policajti, zatkli ho a odviedli na policajné oddelenie, uviedol portál JOJ.

Právoplatne odsúdený

Pachinger je právoplatne odsúdený v kauzách skrachovaných nebankoviek na sedem rokov. V kauze skrachovaných nebankových spoločností súd odsúdil aj Dávida Brtvu a Jozefa Majského na deväť rokov väzenia. V prípade Majského rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Podľa rozsudku Jozef Majský, Dávid Brtva a Patrik Pachinger vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov vtedajších slovenských korún.

Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún. Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Majský Vtedajší majitelia spoločností Dávid Brtva a Patrik Pachinger falšovali potrebné dokumenty. K usvedčeniu Majského, Brtvu a Pachingera dopomohli aj svedecké výpovede vrátane výpovedí odsúdených Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka.

Pachinger po potvrdení rozsudku Najvyšším súdom SR z 28. marca tohto roka požiadal o odklad nástupu na výkon trestu o mesiac zo zdravotných dôvodov, čomu súd vyhovel. Po vypršaní lehoty však Pachinger na výkon trestu nenastúpil, keďže Najvyšší súd SR zrušil príkaz na dodanie jeho ako aj odsúdeného Dávida Brtvu na výkon trestu. Dôvodom bolo zachovanie ich základných ústavných práv, a to najmä práva na rozhodnutie o žiadosti o odklad výkonu trestu, o ktorej rozhodoval Špecializovaný trestný súd, a žiadosti o podmienečné prepustenie, o ktorej rozhodujú súdy, v obvode ktorých by mali odsúdení vykonať trest. V prípade Pachingera je to Okresný súd Bratislava I a v prípade Brtvu Okresný súd Trnava. ŠTS nakoniec 31. mája tohto roka zamietol žiadosť Pachingera o odklad a súčasne vydal príkaz na jeho dodanie do výkonu trestu. Rovnako rozhodol aj v prípade Brtvu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok