Nenechajte sa nachytať. Podvodníci si účtujú za poradenstvo stovky eur

TA3 SITA
1.7.2018 16:27

Ministerstvo spravodlivosti SR eviduje nárast spoločností, ktoré sa vydávajú za Centrum právnej pomoci. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Zuzana Drobová s tým, že podvodníci si účtujú za právne poradenstvo stovky eur, pričom CPP poskytuje služby bezplatne.

Nenechajte sa nachytať. Podvodníci si účtujú za poradenstvo stovky eur
TASR/Ján Siman (ilustračná)

Hrozí zrušenie oddlženia

Rezort spravodlivosti preto upozorňuje občanov, aby nenaleteli a obrátili sa na pracovníkov CPP, prostredníctvom elektronickej komunikácie, telefonicky, alebo osobne. Fyzické osoby, alebo právnické subjekty, ktoré pomoc poskytujú neoprávnene, často klientov navádzajú, aby niektoré skutočnosti zamlčali, čo môže viesť v konečnom dôsledku k neschváleniu osobného bankrotu.

„Upozorňujeme všetkých klientov hľadajúcich pomoc, aby takýmto subjektom "nenaleteli". Zamestnanci Centra právnej pomoci sú vyškolení a poskytujú kvalifikované a bezplatné rady a informácie, ktoré im iné subjekty bez zodpovednosti nezabezpečia. Nesprávne poradenstvo môže v konečnom dôsledku znamenať, že im bude oddlženie zrušené,“ uviedla Eva Kováčechová, riaditeľka Centra právnej pomoci.

Záujem o využitie takzvaného osobného bankrotu z mesiaca na mesiac narastá, množia sa však priamo úmerne aj prípady podvodníkov, s ktorými majú skúsenosti takmer všetky pracoviská a kancelárie Centra právnej pomoci.

Nemajú oprávnenia

"S nárastom počtu záujemcov, ktorí žiadajú o pomoc pri oddlžení, pribúdajú aj rôzne spoločnosti či jednotlivci, ktorí zneužívajú tieseň klientov (dlžníkov) uchádzajúcich sa o pomoc. "Pomoc" klientom poskytujú aj fyzické osoby, ktoré nemajú živnostenské či iné oprávnenie, pričom však od klientov vyberajú poplatky vo výške 200 až 250 a viac eur. Zaznamenali sme to vo väčšine kancelárií. Stretli sme sa dokonca aj s tým, že takéto spoločnosti klientov navádzali, aby uviedli nesprávne informácie alebo aby zamlčali niektoré skutočnosti, čo však môže byť dôvodom pre zrušenie konkurzu,“ doplnila riaditeľka CPP Kováčechová.

Osobný bankrot je zákonom upravený proces, ktorým sa fyzická osoba podnikateľ alebo fyzická osoba nepodnikateľ môže zbaviť svojich dlhov. Inštitút využili tisíce ľudí už bezprostredne po jeho zavedení v marci minulého roka. Dlhov sa môže po novom dlžník zbaviť pomocou jednej z dvoch alternatív – konkurzom alebo cez splátkový kalendár. Pri konkurze odovzdá na speňaženie majetok a súd následne rozhodne o oddlžení. V prípade splátkového kalendára si dlžník ponechá časť majetku, ale v stanovenom období vypláca sumu, ktorú určí súd. Za prvých päť mesiacov tohto roka využilo možnosť konkurzu 6 016 právnických subjektov či fyzických osôb a formu splátkového kalendára 75.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok