Mexičania hlasujú v dôležitých voľbách, kandidátov spája jedna vec

TA3 SITA TASR
1.7.2018 09:19

V Mexiku sa konajú prezidentské a parlamentné, ako aj voľby do miestnych zastupiteľstiev. Favoritom vo voľbách hlavy štátu je 64-ročný Andrés Manuel López Obrador, bývalý ľavicový starosta hlavného mesta Mexiko, ktorý sľubuje posilniť boj proti korupcii. Jeho rivali však varujú, že svojou ekonomickou politikou by mohol vrátiť Mexiko o desaťročia dozadu.

Prvá ľavicová hlava štátu?

Mexičania začali v nedeľu hlasovať v prezidentských a parlamentných voľbách. Očakáva sa, že prvou ľavicovou hlavou štátu za ostatné desaťročia sa stane Andrés Manuel López Obrador.

Na voľbách sa môže zúčastniť približne 89 miliónov oprávnených voličov. Bojuje sa o 500 kresiel v Poslaneckej snemovni, 128 v Senáte, osem guvernérskych postov, 1600 postov starostu ako aj ďalšie úradné funkcie na miestnej úrovni.

Prieskumy jasne favorizujú ľavicového populistu Lópeza Obradora, bývalého starostu metropoly Mexiko a trojnásobného prezidentského kandidáta, ktorý si drží značný náskok pred svojimi dvoma centristickými súpermi. Bývalý predseda Poslaneckej snemovne Ricardo Anaya sa snaží osloviť mladých voličov, ktorí tvoria 40 percent elektorátu. Sľubuje im "modernú zmenu" založenú na technologických inováciách.

mexico-elections-00176-868903cd4cd64cb69fd2ce97d2afe17f_7f000001-e9fe-861f.jpg

Kampaň zatienili vraždy

Politicky nezávislý viacnásobný exminister José Antonio Meade sa snaží udržať odstup od Inštitucionálnej revolučnej strany odchádzajúceho prezidenta Enriqueho Peňu Nieta, ktorá si ho vybrala za svojho kandidáta v snahe vylepšiť si svoj korupčný imidž.

Peňa Nieto, ktorého v prieskumoch podporuje iba 20 percent ľudí, je podľa ústavy limitovaný iba jedným funkčným obdobím.

Volebnú kampaň zatienili vraždy približne 120 politikov, ku ktorým došlo podľa konzultačnej firmy Etellekt od septembra. Medzi obeťami bolo viac ako 40 kandidátov alebo možných kandidátov. Kriminálne gangy sa snažia získať vplyv na politiku krajiny obzvlášť na miestnej úrovni, dodal podľa agentúry DPA riaditeľ spoločnosti Rubén Salazar. Očakáva sa, že víťazstvo Lópeza Obradora by mohlo ešte viac zhoršiť vzťahy s USA, ktorých prezident Donald Trump kritizuje Mexiko za nelegálnu migráciu a chce, aby platilo za výstavbu hraničného plota.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok