Hráčom Uruguaja sa splnil sen, zdolali Portugalsko a postúpili

TA3 TASR
30.6.2018 22:31

Futbalisti Uruguaja sa stali druhými štvrťfinalistami MS 2018 v Rusku. V sobotňajšom večernom osemfinálovom zápase v Soči zvíťazili nad Portugalskom 2:1.

Hráčom Uruguaja sa splnil sen, zdolali Portugalsko a postúpili
SITA/AP

Spoľahlivá obrana

Ako prví pohrozili Portugalci, hlavičke Bernarda Silvu však chýbala presnosť a strelu Ronalda Muslera bezpečne kryl. V 7. minúte zahrmelo na druhej strane. Suarez po uruguajskom prenesení hry našiel utešeným strieľaným centrom Cavaniho, ktorý hlavou prekonal Patricia. Krátko nato sa v dobrej pozícii ocitol Fonte, no jeho pokus tesne minul bránku. V hre Portugalska chýbal moment prekvapenia. Úradujúci majstri Európy to skúšali cez krídelné priestory, uruguajská obrana na čele s Godinom a Gimenezeom však pracovala spoľahlivo. V 22. minúte po faule na Suareza mohol kanonier FC Barcelona zvýšiť náskok Juhoameričanov, no jeho priamy kop Patricio vyrazil. Po polhodine hry sa k štandardnej situácii dostal aj Ronaldo, no lopta neprešla cez uruguajský múr.

Uruguaj - Portugalsko 2:1 (1:0)

Góly: 7. a 62. Cavani - 55. Pepe. ŽK: Quaresma, Ronaldo (obaja Portug.).

Rozhodovali: Ramos - Torrentera, Hernandez (všetci Mex.), 44.873 divákov

Uruguaj: Muslera - Caceres, Gimenez, Godin, Laxalt - Nandez (81. Sanchez), Vecino, Torreira, Bentancur (63. Rodriguez) - Suarez, Cavani (74. Stuani)

Portugalsko: Patricio - Ricardo, Pepe, Fonte, Guerreiro - B. Silva, Ad. Silva (65. Quaresma). Carvalho, Mario (85. Fernandes) - Guedes (74. An. Silva), Ronaldo

V druhom polčase sa Portugalci snažili zrýchliť hru, dostali uruguajskú obranu pod tlak a v 55. minúte sa dočkali vyrovnania. Na center po rohu zahranom na krátko najvyššie vyskočil Pepe a Muslera musel prvýkrát na šampionáte v Rusku vyťahovať loptu z vlastnej siete. Portugalci zlepšili pohyb a dostávali sa častejšie do prečíslenia. V 62. minúte však Pepe neustrážil Suareza, po ktorého prihrávke Cavani obstrelil Patricia a opäť zabezpečil Uruguajčanom vedenie. Portugalský tréner Fernando Santos zareagoval na vývoj zápasu striedaním a na ihrisko poslal Quaresmu. Po zlom vybehnutí Musleru mal vyrovnanie na kopačke Bernardo Silva, no minul bránku. V 71. minúte Cavani za pomoci Ronalda s bolestivou grimasou v tvári opustil ihrisko pre zranenie lýtka a na jeho miesto prišiel Stuani. Uruguajčania už tesný náskok udržali a pripravili Portugalcom prvú prehru v súťažnom zápase od jesene 2016.

Vyhlásenia po zápase

Edinson Cavani, strelec oboch gólov Uruguaja: "Bol to veľmi emotívny zápas. Ťažko sa mi hľadajú slová. Som šťastný. že sme potešili našich fanúšikov, ktorí sem prišli."

Lucas Torreira, stredopoliar Uruguaja: "Bol to úžasný zápas. Tvrdo sme makali celých 90 minút, lebo sme vedeli, že iba tak môžeme uspieť. Splnil sa nám sen, teraz môžeme ísť osláviť postup do štvrťfinále."

Fernando Santos, tréner Portugalska: "Blahoželám Uruguaju k postupu. Cavani so Suarezom pri oboch góloch potvrdili svoje kvality. V závere sme sa všemožne snažili vyrovnať, ne nenašli sme recept na prekonanie výbornej obrany súpera."

Ricardo, portugalský obranca: "Hrali sme dobre a mali sme dostatok šancí na to, aby sme si vynútili predĺženie. Nepremenili sme ich však a šampionát sa pre nás predčasne skončil."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok