Spor pre 50 migrantov. Krajiny za nich nechcú niesť zodpovednosť

TA3 TASR SITA
30.6.2018 17:44

Taliansko a Malta sa dostali do ďalšieho diplomatického sporu, ktorý sa tentoraz týka skupiny viac ako 50 migrantov zachránených v sobotu posádkou lode jednej z mimovládnych humanitárnych organizácií.

Spor pre 50 migrantov. Krajiny za nich nechcú niesť zodpovednosť
SITA/AP

Zachránila ich organizácia

Ako spresnila agentúra DPA, skupinu migrantov pri pobreží Líbye zachránila loď plaviaca sa pod španielskou vlajkou a patriaca mimovládnej organizácii Proactiva Open Arms. Záchranná operácia sa odohrala v oblasti, kde majú po ilegálnych migrantoch pátrať a prípadne ich zachraňovať líbyjské zložky.

Agentúra AP s odvolaním sa na očité svedectvo svojho spravodajcu napísala, že loď líbyjskej pobrežnej stráže sa k miestu incidentu síce priblížila, ale následne sa otočila a odplávala preč.

Spor vyvolal tweet

Spor vyvolal tweet podpredsedu talianskej vlády a ministra vnútra Mattea Salviniho, v ktorom uviedol, že migranti by mali ísť na Maltu, pretože jej prístavu sú k miestu incidentu najbližšie. "Zabudnite na taliansky prístav. Stop mafii obchodujúcej s ľuďmi: o čo menej ľudí bude odchádzať, o to menej ľudí bude zomierať," uviedol Salvini.

Na jeho tweet veľmi promptne reagoval maltský minister vnútra Michael Farrugia, ktorý pridal aj mapu ukazujúcu, že loď mimovládnej organizácie bola bližšie k talianskemu ostrovu Lampedusa, takže zodpovednosť za riešenie problému by malo niesť Taliansko.

Stav migrantov nie je známy

"Prosím, prestaňte zverejňovať falošné správy, aby ste takto Maltu bezdôvodne zatiahli do sporu. Zverejňujeme túto mapu, aby ju každý videl. Toto sú fakty, nie dohady," napísal Farrugia. Stav zachránených migrantov na palube lode mimovládnej organizácie nie je bezprostredne známy.

K novému sporu medzi Talianskom a Maltou došlo len deň po tom, ako sa v pobrežných vodách Líbye východne od hlavného mesta Tripolis prevrátila loď s asi 100 migrantmi. Zachrániť sa podarilo len 16 osôb.

Lídri EÚ v piatok na svojom summite v Bruseli dosiahli dohodu, že sa pokúsia získať kontrolu nad tokom migrantov smerujúcich do Európy aj tým, že poskytnú viac podpory líbyjskej pobrežnej stráži. Dohodli sa aj na to, že mimovládne organizácie by do operácií líbyjských zložiek nemali zasahovať.

europe-migrants-67585-31e176023b614d899874cc46871d80c3_7f000001-a1f8-3d8d.jpg

Taliansko lode do prístavov nevpustí

Lode mimovládnych organizácií, ktoré zachraňujú migrantov, Taliansko viac nevpustí do svojich prístavov, ani keď nebudú mať na palube utečencov. Uviedol to pravicový minister vnútra Matteo Salvini. Ten v minulosti často obviňoval mimovládne organizácie, že podporujú pašovanie migrantov do Európy.

Pre taliansky denník Corriere della Sera Salvini povedal, že takéto mimovládky už viac nie sú "legitímne". "Nikto sa nesmie miešať do práce líbyjskej pobrežnej stráže," podotkol minister. Zároveň privítal dohodu uzavretú medzi európskymi lídrami v Bruseli, od ktorej si Taliansko sľubuje zníženie prílevu migrantov. Do Talianska v posledných rokoch dorazili tisíce migrantov, prevažne z Afriky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok