Lajčák: Rezortu zahraničia sa za Dzurindu nevyhol tradičný folklór

TASR
18.5.2012 12:17

Nový šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák tvrdí, že našiel rezort po nástupe do funkcie v horšom stave, než v akom ho odovzdával. Jeho predchodcom bol Mikuláš Dzurinda.

Lajčák: Rezortu zahraničia sa za Dzurindu nevyhol tradičný folklór
SITA

"Kým všetky doterajšie vlády rešpektovali výnimočnosť tohto rezortu, tak sa mu za posledných 20 mesiacov nevyhol tradičný slovenský folklór, a to je dosadzovanie svojich politických priaznivcov a priateľov," upozornil na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že v minulosti sa takéto veci na ministerstve zahraničných vecí nediali.

Ako priblížil, za bývalého Dzurindovho vedenia muselo proti svojej vôli odísť 70 kmeňových zamestnancov. Na ich miesto nastúpilo 87 nových. "Mnohí z nich úzko napojení na politickú stranu, ktorá viedla tento rezort v bývalom volebnom období," dodal Lajčák. Deklaroval, že tento nárast o 17 zamestnancov nesúvisel s delimitáciou ľudí z ministerstva hospodárstva a úradu vlády v súvislosti s prechodom kompetencií obchodnej diplomacie. Podľa neho z MH a ÚV prešlo 61 delimitovaných zamestnancov, takže prijatých 87 ľudí bolo nad tento rámec.

Poznamenal, že týmto vznikajú otázniky o šetrení, ktoré bývalé vedenie zdôvodňovalo zrušením modelu dvoch štátnych tajomníkov. Ten fungoval od roku 1994. "Absencia jedného štátneho tajomníka bola veľmi výrazne cítiť. Slovensko nebolo prítomné na celom rade dôležitých politických rokovaní a fórach," priblížil minister. Tým pádom bol na nich štát namiesto ministra a štátnych tajomníkov zastupovaný veľvyslancom alebo generálnym riaditeľom. Tí ale nedostali na takýchto fórach slovo, a tak na nich v podstate Slovensko nebolo prítomné. "To, že sa bývalý minister Mikuláš Dzurinda a štátny tajomník Milan Ježovica venovali hlavne vnútornej politike, tak tam Slovensko vyprázdnilo svoje pozície. To považujem za hazard s dobrým menom štátu," podčiarkol Lajčák.

Pripomenul, že SR má množstvo vysoko uznávaných a v zahraničí rešpektovaných diplomatov. Spomenul napríklad Petra Tomku, Maroša Šefčoviča, Jána Kubiša či Miroslava Jenču. "Toto sú ľudia, ktorí vyrástli na MZV. Kladiem si otázku, či by sme mali takýchto špičkových ľudí, keby každá politická reprezentácia začínala tým, že vyhádže polovicu ministerstva a donesie svojich straníkov a keby sme tento neuveriteľný kolotoč opakovali každé štyri roky," zamyslel sa.

V prípade prepustených 70 pracovníkov MZV išlo o rôzne posty. Či to už boli skúsení diplomati a veľvyslanci, ktorí vo viacerých prípadoch zastupovali SR v zahraničí. "Odišli bez toho, aby im niekto poďakoval za ich prácu," poznamenal. Boli medzi nimi aj tí, ktorí zabezpečovali prevádzkové služby pre MZV, dôvod bola ich nadbytočnosť po organizačnej zmene. Osobným cieľom Lajčáka je vybudovať z MZV moderné, profesionálne a dynamické ministerstvo, ktoré je otvorené dovnútra slovenskej spoločnosti, komunikuje každodenne s akademickou obcou, podnikateľmi a mimovládnym sektorom.

Záznam tlačovej besedy ministra Lajčáka:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok