Schengen je ohrozený, obáva sa Fico. Pri kvótach ale neustúpi

TA3 SITA
28.6.2018 14:03

Slovensko a štáty Vyšehradskej štvorky v otázke riešenia migračnej krízy podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica nič nezlomí. Ako povedal dnes na tlačovej besede, Smer-SD od začiatku migračnej krízy neurobil žiadne salto mortale vo vyjadreniach a drží jasné postoje v otázke migračnej krízy.

Od začiatku hovoria kvótam nie

„Cítime krátko pred summitom európskych lídrov, že bude prebiehať v ťažkej atmosfére. Skupiny štátov budú tlačiť na jednotlivé štáty, na štáty visegrádskej skupiny. Summit môže prehĺbiť brázdu, ktorá medzi štátmi existuje. Odmietam, že by ju vykopala V4 alebo Slovensko tým, že odmietalo povinné kvóty. Brázda bola vykopaná tými štátmi, ktoré rozhodli o zavedení kvót, ktoré sa skončili fiaskom,“ vyhlásil Fico s tým, že nemáme kam ustúpiť.

Fico pripomenul, že od začiatku Smer-SD hovorí povinným kvótam 'nie'. „Som rád, že tento postoj drží aj V4,“ povedal predseda Smeru, podľa ktorého EÚ namiesto toho, aby hľadala cesty k posilneniu, hľadá motívy na rozdelenie. „Chápem, že Merkelová má problém, aj taliansky premiér. Ale to nás nemôže zaťažovať,“ tvrdí Fico.

Ohrozený Schengen?

Podľa expremiéra v čase, keď sa otvára bezprecedentná obchodná vojna zo strany USA, namiesto toho, aby sa EÚ zcelila, ponúka príklad, v akom nedobrom stave sa nachádza. „Začína byť ohrozený Schengen ako jeden z najväčších výdobytkov Únie,“ konštatoval.

Fico ponúka viaceré riešenia. Prvým je dôsledná ochrana vonkajších hraníc schengenu. „Migrantov vozia do Európy mimovládne organizácie. Ochrana vonkajších hraníc je v bytostnom záujme SR,“ povedal. Druhým opatrením je silná návratová politika. „Ten, kto tu nemá čo robiť, musí byť poslaný z EÚ preč. Neexistuje žiadne právo na prácu v EÚ,“ zdôraznil. Tretím opatrením je pomoc krajinám, odkiaľ migranti prichádzajú, kde sa grupujú a odkiaľ sú tretím sektorom prevážaní.

Odmietajú aj finančné sankcie

Fico odmieta akékoľvek pokusy o zavedenie povinných kvót. „Odmietame tiež krátenie fondov alebo finančné sankcie pre krajiny, ktoré odmietnu kvóty. My nemáme nič proti ľuďom, ktorí sú slušní a majú záujem integrovať sa. Odmietame však, aby sem prichádzali ľudia, o ktorých nič nevieme a odmietajú sa integrovať,“ dodal. Z V4 sa podľa lídra Smeru-SD za posledných šesť rokov stal sebavedomý blok, ktorý suverénne presadzuje svoje názory. „Verím, že silu ukáže aj na tomto summite a efektívne prispeje k solidarite na princípe dobrovoľnosti,“ konštatoval.

Exminister vnútra Robert Kaliňák upozornil, že migračná kríza nie je povodeň, nie je teda závislá na prírodných živloch. „Má svoje spúšťače. Bolo to neuvážené zasahovanie EÚ do procesov tzv. Arabskej jari. Čo sme dosiahli neprekonzultovanými rozhodnutiami v Líbyi a Sýrii? Na krízu sme začali upozorňovať v januári 2015. Prvé stretnutie s Tureckom sa uskutočnilo až o deväť mesiacov. Mimovládne organizácie s organizovaným zločinom prevážali migrantov z Afriky. Čiže jedna z príčin je dlhá reakčná doba EÚ,“povedal Kaliňák. Medzi príčiny patrí podľa neho aj katastrofická návratová politika. „Tá zlyháva,“ povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok