OPCW má viac právomocí. Môže označiť vinníka chemického útoku

TA3 TASR
27.6.2018 22:23

Organizácia pre zákaz chemických zbraní bude mať väčšie právomoci. Medzinárodná inštitúcia bude môcť vyhlásiť, kto podľa nej chemickými zbraňami útočil. Niekoľko členských krajín sa postavilo proti schválenej zmene. Jednou z nich je Rusko, ktoré organizáciu prirovnalo k potápajúcej sa lodi.

Členské štáty Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) si v stredu odhlasovali nový mandát, v súlade s ktorým bude môcť táto organizácia označiť priameho pôvodcu chemického útoku. Dochádza tým k posilneniu právomocí OPCW.

V Haagu sa v stredu konala záverečná časť mimoriadneho dvojdňového zasadnutia OPCW, zvolaného na žiadosť západných štátov po najnovších hláseniach o údajných chemických útokoch v Sýrii. Organizácia doposiaľ nemala v kompetencii určovať, kto bol za spáchanie chemického útoku zodpovedný. Návrh hlasovať o rozšírení kompetencií OPCW predložia Británia. Na prijatie zmieneného mandátu boli potrebný súhlas dvoch tretín prítomných zástupcov. Ako potvrdil zástupca Británie Peter Wilson, OPCW bude môcť odteraz nielen určiť, kedy došlo k použitiu chemických zbraní, ale aj povedať, kto ich použil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok