Politici už rokujú o interrupciách, Podmanický sľubuje kvalitný zákon

TA3 TASR
27.6.2018 11:01

Novela zákona o umelom prerušení tehotenstva bude taký dobrý zákon, že ho podporí veľa poslancov. Uviedol to Ján Podmanický, ktorý o legislatívnej iniciatíve začal rokovať s politikmi, ministerstvami aj právnikmi.

Politici už rokujú o interrupciách, Podmanický sľubuje kvalitný zákon
TASR

Zasadnutia za okrúhlymi stolmi budú pokračovať

Poslanci, ktorí chcú zmeniť interrupčný zákon, už zasadli za okrúhly stôl. Tento týždeň sa pri ňom stretli členovia Smeru SD, SNS, OĽaNO, Sme rodina aj Richard Vašečka. "Boli tam aj zástupcovia mimovládok, ministerstiev a chceme prizvať aj predstaviteľov Mosta-Híd," avizuje Podmanický.

Okrúhle stoly budú pokračovať celú jeseň. Výsledkom má byť novela priechodná parlamentom. "Detaily nejdem konkretizovať. K téme chceme pristúpiť zodpovedne," uistil Podmanický, podľa ktorého je v hre aj ústavná zmena, o ktorej hovoril podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár.

Predseda Smeru-SD Robert Fico nedávno povedal, že na zmenu interrupčného zákona nie je spoločenská objednávka. Expremiér zároveň nechce, aby na Slovensku vznikol čierny trh s umelými prerušeniami tehotenstva, ani aby ženy chodili za interrupciami do zahraničia. Na druhej strane, rešpektuje iný názor na túto tému. Podmanický predpokladá, že v kultúrno-etických otázkach budú mať poslanci voľnú ruku.

 

Rady odborníkov a ženských organizácií

Šéf poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák, ktorý je zároveň gynekológ, už skôr povedal, že zákon o interrupciách by sa meniť nemal. Ten súčasný považuje za dobrý, termíny v ňom majú svoje opodstatnenie a téme navyše politika škodí. "Myslím si, že o takejto veci nemajú rozhodovať politici, ale ženy a odborná verejnosť. Navyše ako gynekológ si tiež myslím, že zákon by sa meniť nemal. Ten súčasný je dosť prísny a je dobrý," povedal a poukázal na klesajúci trend pri interrupciách.

Sprísnenie zákona o interrupciách mali poslanci na stole aj pred niekoľkými dňami. Stopli ho, ale viacerí zákonodarcovia sa téme chcú venovať ďalej. Podľa podpredsedu Smeru-SD Juraja Blanára je medzi poslaneckými klubmi snaha nájsť dohodu na zmene pravidiel. Blanár mieni presadzovať ústavnú úpravu zákona. Zároveň zdôrazňuje potrebu podať pomocnú ruku tehotným ženám, aby donosili dieťa a dali ho na adopciu. Budúci adoptívni rodičia by podľa Blanára mohli napríklad matkám platiť náklady súvisiace s tehotenstvom.

Bastrnák chce presviedčať kolegov v strane aj koalícii, aby pri tejto téme počúvali najmä odborníkov a ženské organizácie. Na nápady, ktoré už odzneli v médiách, Bastrnák reaguje tým, že sa debatovať dá o čomkoľvek. "Ale toto je taká vec, pri ktorej platí, že čím menej politiky do nej vstúpi, tým lepšie," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok