Šéfa čínskeho pašeráckeho impéria odsúdili na doživotie

SITA
18.5.2012 08:42

Čínsky súd poslal v piatok na doživotie do väzenia Laja Čchang-singa, ktorý viedol v krajine multimiliardovú pašerácku sieť. Päťdesiattriročného Laja odsúdili v juhovýchodnom meste Sia-men, odkiaľ riadil svoje kriminálne impérium predtým, než ušiel do Kanady.

Šéfa čínskeho pašeráckeho impéria odsúdili na doživotie
SITA

Laj Čchang-sing pritom dostal maximálny možný trest, keďže Kanada ho Číne vydala po dlhých vyjednávaniach pod podmienkou, že ho nepopraví. V rovnakom prípade súd pritom počas procesov pred vyše desaťročím udelil už najmenej 14 trestov smrti menej dôležitým osobám.

Kauza je jedným z najväčších korupčných škandálov v histórii komunistickej Číny, ktorá odhalila úzke prepojenie medzi úradníkmi a podnikateľmi v prístavnom meste Sia-men. Po prevalení škandálu koncom 90. rokov ušiel Laj do Kanady, ktorá ho vydala späť až v júli po 12-ročnom boji pašeráckeho kráľa proti jeho deportácii.

Laj riadil rozsiahle pašerácke operácie od roku 1996 do roku 1999. Podarilo sa mu vybudovať komplexnú sieť, ktoré sa zaoberala pašovaním cigariet, áut, vykurovacieho oleja a oleja na varenie, textilu či chemikálií. Zahŕňala stovky vysokých miestnych predstaviteľov vrátane daňových, policajných a vládnych úradníkov. Asi 300 osôb v súvislosti s prípadom odsúdili.

Témy: Čína Kanada
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok