Princ William chce spoznať Blízky východ, vítajú ho s nadšením

TA3 TASR
26.6.2018 21:31

Britský princ William je na historickej návšteve Izraela. Ide o prvú oficiálnu cestu člena britskej kráľovskej rodiny do Svätej zeme. Počas štvordňového pobytu navštívi Jeruzalem aj okupované palestínske územia. Kensingtonský palác zdôrazňuje, že návšteva nemá politický charakter.

Ako prvý člen kráľovskej rodiny

Britský princ William sa v rámci svojej cesty po Blízkom východe stretol v Jeruzaleme s premiérom Benjaminom Netanjahuom a prezidentom Reuvenom Rivlinom. Vojvoda z Cambridgea je vôbec prvým členom britskej kráľovskej rodiny na oficiálnej návšteve tohto nepokojného regiónu, ktorému Británia svojho času vládla.

William (36), druhý v následníckej línii na britský trón, vyjadril počas návštevy Izraela a palestínskych území záujem naučiť sa čo najviac o Blízkom východe. Počas stretnutia s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom William uviedol, že sa teší na to, že "skutočne absorbuje a porozumie rôznym problémom, rôznym kultúram a rôznym náboženstvám". Dodal, že sa už "veľmi teší" na prehliadku Starého mesta vo východnom Jeruzaleme.

Porozprával mu o detstve

Izraelský prezident porozprával princovi Williamovi o svojom detstve v Jeruzaleme, ktorý bol v tom čase ešte pod britským mandátom. Požiadal ho, aby odovzdal palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi posolstvo mieru. Williama ešte pred prezidentom prijal aj izraelský premiér Netanjahu s manželkou Sarou.

Utorkovú návštevu Jeruzalema začal William prehliadkou pamätníka holokaustu Jad va-šem. V Izraeli nebol doteraz na oficiálnej návšteve žiadny člen britskej kráľovskej rodiny, pretože Británia považuje obsadenie palestínskych území za ilegálne. Williamov otec, princ Charles, sa síce v roku 2016 zúčastnil na pohrebe bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa, ale bol tam ako súkromná osoba. Princova cesta po Blízkom východe nemá politický charakter - rovnako ako ani ostatné zahraničné cesty členov britskej kráľovskej rodiny. William zamieri aj do Ramalláhu, kde sa stretne s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok