Trumpov cestovný zákaz dostal zelenú, moslimov vraj neutláča

TA3 TASR
26.6.2018 17:35

Najvyšší súd USA potvrdil zákaz cestovania pre občanov z viacerých prevažne moslimských krajín, ktorý zaviedol prezident Donald Trump. Súd tak zamietol námietky, že cestovný zákaz protiústavne diskriminuje moslimov z dôvodu ich náboženstva či pôvodu alebo že prezident prekročil svoje právomoci.

Trumpov cestovný zákaz dostal zelenú, moslimov vraj neutláča
SITA/AP

Právo regulovať prisťahovalectvo

Rozhodnutie sudcov v pomere päť ku štyrom je prvým zásadným verdiktom najvyššieho súdu ohľadne politiky Trumpovej administratívy. Šéf Bieleho domu na rozhodnutie súdu reagoval na Twitteri rýchlo a stručne: "Wow!".

Zdôvodnenie väčšinového názoru sudcov sformuloval predsedajúci sudca John Roberts, ku ktorému sa hlasmi pridali jeho štyria konzervatívni kolegovia. Roberts napísal, že prezidenti majú právomoc regulovať prisťahovalectvo. "Trumpovo konanie bolo priamo v rozsahu prezidentských právomocí," vysvetlil Roberts.

Čad, Irán, Líbya, Sýria a ďalšie

Najvyšší súd v podstate signalizoval svoje konečné schválenie zákazu už vlani v decembri, keď sudcovia povolili, aby táto prisťahovalecká politika vstúpila do platnosti, hoci súdna bitka ešte prebiehala a súdy nižšieho stupňa rozhodli v tom zmysle, že Trump cestovnou politikou prekračuje svoje právomoci.

Trumpova administratíva zaviedla najnovšiu verziu zákazu vlani v septembri. Išlo prinajmenšom o čiastočný zákaz vstupu občanov z Čadu, Iránu, Líbye, Severnej Kórey, Sýrie, Venezuely a Jemenu. Ako dôvod uviedla vysoko rizikové pozadie osôb a "nedostatočnú" spoluprácu týchto vlád pri výmene informácií so Spojenými štátmi.

Označil to za veľké víťazstvo

Somálsko nebolo do tohto zoznamu krajín zaradené, ale vydávanie prisťahovaleckých víz Somálčanom bolo podobne pozastavené, pripomenula agentúra DPA. V námietkach na súde sa poukazovalo na to, že už Trumpove výroky počas volebnej prezidentskej kampane v roku 2016 sú dôkazom, akú mal motiváciu pri zavádzaní zákazu.

Trump vyhlásil, že utorkové rozhodnutie najvyššieho súdu v prospech jeho cestovného zákazu, platného pre občanov z viacerých prevažne moslimských krajín, je veľkým víťazstvom amerického ľudu a americkej ústavy. Trump v utorok novinárom v Bielom dome, kde mal stretnutie s republikánskymi členmi Snemovne reprezentantov a Senátu, povedal, že verdikt súdu predstavuje obrovský úspech.

Ďalšie financie na pohraničný múr

Prezident zdôraznil, že úrady musia vedieť, kto prichádza do krajiny, a že útoky médií a demokratov na jeho prísnu prisťahovaleckú politiku sú chybou. Oznámil aj to, že plánuje presadiť ďalšie financie na svoj sľúbený pohraničný múr na hranici s Mexikom a že o tejto záležitosti bude v utorok diskutovať so zákonodarcami.

V skoršom vyhlásení, vydanom Bielym domom, Trump uviedol, že verdikt prišiel "po mesiacoch hysterických komentárov v médiách a od demokratických politikov, ktorí odmietajú urobiť to, čo treba na ochranu našich hraníc a našej krajiny". Trump vo vyhlásení doplnil, že kým je on prezident, bude "brániť suverenitu a bezpečie amerického ľudu a bojovať za prisťahovalecký systém, ktorý slúži národným záujmom Spojených štátov a ich občanov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok