Na pošte podľa polície útočil Machala, usvedčuje ho záznam

SITA, SME
18.5.2012 08:00

Polícia viní bývalého poradcu premiéra Drahoslava Machalu z napadnutia spisovateľa Tomáša Janovica, píše sa v denníku SME. Denník Machalu tituluje ako niekdajšieho agenta Štátnej bezpečnosti. Za útok na Janovica a jeho manželku mu hrozí pokuta.

Na pošte podľa polície útočil Machala, usvedčuje ho záznam
TASR

Incident sa odohral v polovici apríla na bratislavskej hlavnej pošte a vzbudil veľkú pozornosť verejnosti. Keď 75-ročný aforista Janovic prípad nahlásil policajtom, Machala tvrdil, že nič také sa nestalo. „Popieram akýkoľvek útok,“ vyhlásil 19. apríla.

Z útoku ho však podľa SME usvedčuje kamerový záznam z pošty na Námestí SNP, ktorý si polícia vyžiadala. Bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková vo štvrtok povedala, že po vyhodnotení záznamu podozrievajú zo spáchania priestupku proti občianskemu spolunažívaniu 65-ročného Machalu. „Spisový materiál sme odstúpili na ďalšie konanie príslušnému obvodnému úradu,“ dodala Hrášková pre SME. V jeho právomoci je prejednávať priestupky. Páchateľovi môže podľa zákona uložiť pokutu do 99 eur. Zákon umožňuje aj trest verejnoprospešných prác, ale len ak o to páchateľ požiada.

Janovic nechce prípad komentovať, pokiaľ ho úrady definitívne neuzavrú. „Ale správa ma potešila,“ podotkol. S Machalom sa denníku skontaktovať nepodarilo. Podľa informácií SME je v nemocnici. Jeho syn Lukáš sa odmietol vyjadriť s tým, že od polície zatiaľ nič nedostali.

Po ohlásení potýčky na polícii Janovic tvrdil, že pri ich náhodnom stretnutí mu Machala na pošte nadával. Odpovedal mu, nech pozdravuje Pamíra, čo bolo krycie meno Machalu ako agenta ŠtB. Ten ho odrazu sotil na zem a neskôr aj jeho manželku. „Hlava jej tak buchla o zem, že mi prišlo zle. Skoro ju zabil,“ opisoval podľa Sme v apríli Janovic. Machala z pošty po útoku utiekol.

Napätie medzi Machalom a Janovicom trvá roky, pripomína denník. Aforista vraví, že mu bezdôvodne nadáva pri každom náhodnom stretnutí. Machala napísal napríklad knihu Zápas o vznik Slovenskej republiky alebo životopis Ivana Gašparoviča. Úrad vlády SME napísal, že premiér Robert Fico stále kompletizuje nový tím poradcov. S Machalom sa už nepočíta.

Či Spolok slovenských spisovateľov, v ktorom je Machala podpredsedom, bude žiadať jeho odstúpenie z funkcie, nie je známe. Telefón v spolku vo štvrtok nik nezdvíhal. Tajomník Pavol Janík nereagoval ani na SMS správu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok