Fotogaléria: V Bratislave korunovali syna cisárovnej, takto to vyzeralo

TA3 SITA
25.6.2018 10:19

V hlavnom meste sa cez víkend konala historická udalosť. V Kostole najsvätejšieho Spasiteľa pri Hlavnom námestí v rámci tohtoročných korunovačných slávností symbolicky korunovali mladšieho syna Márie Terézie Leopolda II. Panovníka stvárnil herec Marek Majeský a ostrihomského arcibiskupa, kardinála Baťána František Kovár. Konala sa aj "konkurenčná" akcia pod taktovkou mesta Bratislava.

Fotogaléria: V Bratislave korunovali syna cisárovnej, takto to vyzeralo
SITA/Branislav Bibel

Korunovácii predchádzal korunovačný sprievod a prenášanie korunovačných insígnií. Sprievod odštartoval na Bratislavskom hrade a pokračoval cez Viedenskú bránu, Zámockú a Kapucínsku ulicu, Hurbanovo námestie, Michalskú a Bielu ulicu na Františkánske námestie. Po korunovácii sa sprievod niesol zas z Františkánskeho námestia Bielou, Michalskou, Ventúrskou a Strakovou ulicou až na Hviezdoslavovo námestie, kde sa krátko pred pol štvrtou uskutočnilo pasovanie rytierov Rádu zlatej ostrohy a Korunovačná prísaha.

Napokon za prítomnosti Mareka Majeského slávnostne spustili čapovanie vína z Vtáčej fontány na Ventúrskej ulici. Šestnásty ročník korunovačných slávností organizovalo Občianske združenie Korunovačná Bratislava. V piatok sa pri príležitosti 301. výročia narodenia rakúsko-uhorskej panovníčky Márie Terézie začali aj Bratislavské korunovačné dni pod taktovkou hlavného mesta Bratislava.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok