Grécko zatiaľ povedie len dočasná vláda, ministri sa vzdali platov

TA3, TASR
17.5.2012 12:42

Ministri dočasnej gréckej vlády sa dnes na svojej prvej schôdzi uzniesli, že sa vzdajú svojho platu. Urobia tak na znak spolupatričnosti s krajanmi, ktorí sa musia vyrovnávať s dopadmi vážnej hospodárskej i politickej krízy.

Grécko zatiaľ povedie len dočasná vláda, ministri sa vzdali platov
SITA

Dočasný kabinet povedie 67-ročný dlhoročný sudca a predseda Rady štátu Panajotis Pikrammenos do 17. júna, keď sa v Helénskej republike uskutočnia nové voľby. Gréci pristúpia k volebným urnám po druhý raz za niečo vyše mesiac, pretože výsledok hlasovania zo 6. mája nepriniesol také rozloženie politických síl, ktoré by viedlo k zostaveniu udržateľnej vlády. Pikrammenosa vymenoval prezident Karolos Papulias do funkcie v stredu. Kabinet pozostáva z diplomatov, profesorov a bývalých ministrov.

"Chcem zdôrazniť, že nikto z členov vládny bude poberať svoj plat. Každý z nás má príjem z hlavného zamestnania, preto nie je nutné, aby brali plat za tých 30 dní práce," povedal Papulias.
Pikrammenos apeloval na svojich ministrov, aby počas výkonu funkcie "dbali na skromnosť a vyvarovali sa prílišného cestovania a vyvážania sa v limuzínach". Voliči v parlamentných voľbách potrestali tradičné strany za ekonomické problémy krajiny a dali hlasy stranám ultraľavice a ultrapravice, ktoré sa však nedokázali dohodnúť na vytvorení koaličnej vlády. V parlamente zasadlo prvýkrát aj 21 poslancov krajne pravicovej strany Zlatý úsvit, ktorá odmieta nálepku neonacistov a nik s ňou nechcel ísť do vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok