Asad: Sýria ukáže zahraničných žoldnierov

TASR
16.5.2012 23:54

Sýrsky prezident Bašár Asad vyhlásil, že jeho krajina zajala zahraničných žoldnierov, ktorí bojujú na strane opozície, a je pripravený ukázať ich svetu.

Asad: Sýria ukáže zahraničných žoldnierov
SITA

Západ "hovorí o násilnostiach, ale násilnostiach zo strany vlády, ani slovo o teroristoch," povedal Asad s tým, že túto záležitosť spomenie na stretnutí s medzinárodným sprostredkovateľom Kofim Annanom, ktorý má Sýriu navštíviť tento mesiac.

Sýrsky prezident v prvom rozhovore za takmer pol roku vyhlásil, že proti jeho vláde bojujú aj náboženskí extrémisti a členovia al-Káidy. "Máme tu zahraničných žoldnierov, niektorí z nich sú stále nažive. Zajali sme ich a ukážeme ich svetu," povedal.

Veľvyslanec Sýrie pri OSN Bašár Džaafarí po minulotýždňových bombových útokoch v Damasku vyhlásil, že ide o dôkaz "teroristických aktivít skupín a organizácií napojených na al-Káidu". Tiež povedal, že v Sýrii zabili "12 zahraničných teroristov", vrátane jedného francúzskeho, jedného britského a jedného belgického občana.

Povstanie proti Asadovmu režimu vypuklo v marci 2011 a vyžiadalo si už tisícky mŕtvych. Podľa Asada Sýria čelí "vážnemu problému" s teroristami, ktorých cieľom je šíriť násilie a nemajú záujem o reformy. Tiež varoval nemenované krajiny, ktoré v Sýrii "zasievajú chaos", že môže postihnúť aj ich.

Opozičná Sýrska národná rada (SNC) sa podľa Asada zdiskreditovala výzvou na bojkot nedávnych parlamentných volieb. "Výzva na bojkot volieb sa rovná výzve na bojkotovanie obyvateľov. A ako môžete bojkotovať obyvateľov, za zástupcu ktorých sa považujete? Takže si nemyslím, že v Sýrii majú nejakú váhu alebo význam," povedal Asad.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok