Kolumbia má nového prezidenta, predstavil svoje plány

TA3 TASR
18.6.2018 07:08

Kolumbijčania si zvolili nového prezidenta. Po spočítaní takmer Ivan Duque. Konzervatívny politik získal takmer 56 percent hlasov.

Víťaz kolumbijských prezidentských volieb Iván Duque vyzval národ na súdržnosť po tom, ako v druhom kole porazil ľavicového protikandidáta Gustava Petra. Ten však zažil raketový vzostup, ktorý vyvolal otrasy na politickej scéne a odhalil hlboký rozkol v rámci prebiehajúceho mierového procesu v krajine, informovala v pondelok agentúra AP.

Konzervatívne orientovaný Duque vyhral voľby v nedeľu s 54-percentným podielom hlasov. Skončil tak s 12-percentným náskokom pred Petrom, ktorý však ako ľavicový kandidát získal historicky najväčší počet hlasov. Kolumbia je jednou z najkonzervatívnejších krajín Latinskej Ameriky. Duque sa tak stane najmladším kolumbijským prezidentom za posledných takmer sto rokov, keď v auguste prevezme úrad. Vo svojom prvom vyhlásení ako budúca hlava štátu prisľúbil, že bude neúnavne pracovať na odstránení polarizácie spoločnosti a vládnuť v mene všetkých Kolumbijčanov. Takisto prisľúbil, že sa vyrovná s korupciou a zastaví ilegálnu produkciu kokaínu.

Vo voľbách šlo tiež o budúcnosť mierovej dohody uzavretej s ľavicovou povstaleckou organizáciou Revolučné ozbrojené sily Kolumbie. Právne Duque chce mierovú zmluvu pozmeniť v niekoľkých základných bodoch, čím by bývalých povstalcov mohol vrátiť naspäť do ilegality. Duqueho súper Gustavo Petro zase presadzoval zotrvanie pri pôvodnej dohode.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok