Futbalisti Mexika spôsobili senzáciu, porazili obhajcov titulu

TA3 TASR
17.6.2018 18:50

Futbalisti Mexika vyhrali v dueli F-skupiny MS v Rusku nad obhajcom titulu Nemeckom 1:0 po góle Hirvinga Lozana z 35. minúty.

Futbalisti Mexika spôsobili senzáciu, porazili obhajcov titulu
SITA/AP

Trápenie favorita

V 74. minúte sa dostal na ihrisko mexický reprezentant Rafael Marquez, ktorý sa stal iba štvrtým hráčom futbalovej histórie s piatimi účasťami na svetových šampionátoch. Predtým sa to podarilo jeho krajanovi Antoniovi Carbajalovi, Nemcovi Lotharovi Matthäusovi a talianskemu brankárovi Gianluigimu Buffonovi.

Už v prvej minúte musel hasiť nebezpečenstvo pred vlastnou bránkou Boateng, ktorý v poslednej chvíli zblokoval strelu Lozana na roh. Táto akcia bola predzvesťou priamočiarej hry Mexika a veľkého trápenia favorita. Ten síce ovládol štatistiku držania lopty, no vinou častých nepresností výstavba jeho ofenzívnych akcií škrípala. Mexičania v pohode odolávali zábleskom útokov a keď sa im naskytla možnosť, nebojácne využívali svoju rýchlosť a techniku na "zatápanie" neskoordinovanej obrane nemeckého tímu.

Neistý výsledok

Tri-štyri takéto sľubné akcie nedotiahli do gólového konca, v 14. minúte neuspel pred Neuerom ani hlavičkujúci Moreno. Nemci sa nevedeli dostať k ich strojovej hre a v 35. minúte po ďalšej zbytočnej strate lopty prehrávali. Lozano vyťažil z kombinácie Guardada s Hernandezom, zasekol si Kimmicha a po pravej ruke Neuera otvoril skóre - 0:1. S Mexičanmi hralo v 39. minúte šťastie, keď priamy kop Kroosa vytlačil Ochoa na brvno.

V 57. minúte Hernandez s Velom zle vyriešili gólom zaváňajúci brejk dvoch na jedného. Nemecký kouč následne stiahol z ihriska Khediru a poslal naň Reusa, ale jeho tím evidentne nebol vo svojej koži. Pružne fungujúca, aj keď už viac stiahnutá obranná formácia Mexičanov, nepustila súpera do súvislého tlaku. Nemci s pribúdajúcim koncom predsa len zvýšili obrátky, ale v 76. minúte Kroos vypálil iba vedľa žrde a zmenu skóre nepriniesla ani aktivita striedajúceho Gomeza. Mexičania mohli viackrát poistiť tesný náskok, pri brejkoch si však počínali zbrklo a o víťazstvo sa triasli až do konečného hvizdu. Napokon sa im však podarilo získať skalp úradujúcich majstrov sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok