Okolo Švajčiarska: Sagan vyhral bodovaciu súťaž, celkovým víťazom je Porte

TA3 SITA
17.6.2018 17:36

Austrálčan Richie Porte sa stal celkovým víťazom cyklistických pretekov Okolo Švajčiarska zaradených do prestížneho kalendára WorldTour. Triumf jazdca tímu BMC Racing bol suverénny.

Okolo Švajčiarska: Sagan vyhral bodovaciu súťaž, celkovým víťazom je Porte
SITA/AP, ilu

Porte mal pred záverečnou individuálnou časovkou náskok 17 sekúnd pred Kolumbijčanom Nairom Quintanom (Movistar) a po nej sa stal celkovým šampiónom o 1:02 min pred Dánom Jakobom Fuglsangom z tímu Astana. Slabší časovkár Quintana klesol na tretiu priečku (+1:12).

Záverečnú etapu, časovku na 34 km na zvlnenej rovine, ovládol Švajčiar Stefan Küng (BMC Racing) o 19 sekúnd pred Dánom Sörenom Kraghom Andersenom (Sunweb) a svojím tímovým kolegom Američanom Tejayom van Garderenom (+23). Piaty skončil Austrálčan Michael Matthews (Sunweb) a bodovo sa dotiahol na Petra Sagana (Bora-Hansgrohe) v boji o čierny dres víťaza bodovacej súťaže. Získal ho však napokon Sagan vďaka väčšiemu počtu lepších umiestnení v etapách. Sagan na Tour de Suisse jednu etapu vyhral, v ďalšej bol tretí a trikrát pridal aj štvrté miesto. Žilinský rodák zvíťazil v bodovacej súťaži na Okolo Švajčiarska rekordný siedmy raz. Historickým maximom je aj jeho 16 víťazných etáp pod Alpami.

Slovenský trojnásobný majster sveta Sagan sa na časovku vo Švajčiarsku špeciálne nepripravoval a bez väčších ambícií obsadil 120. miesto s mankom 5:10 min na víťaza. Starší zo Saganovcov Juraj skončil 88., za víťazom zaostal o 3:45 min. Celkovo časovku dokončilo 137 cyklistov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok