Čo na to Zeman? Babiš má zoznam kandidátov na ministrov

TA3 TASR
16.6.2018 21:16

Dezignovaný český premiér Andrej Babiš predloží prezidentovi Milošovi Zemanovi zoznam kandidátov ČSSD na ministrov. Bude medzi nimi aj meno europoslanca Miroslava Pocheho, ktorý by mal riadiť rezort zahraničných vecí. Po rokovaní s Babišom v Průhoniciach to podľa portálu Novinky.cz povedal predseda ČSSD Jan Hamáček.

Čo na to Zeman? Babiš má zoznam kandidátov na ministrov
TASR

"Verím, že bude priestor, aby sa jednotliví kandidáti stretli s pánom prezidentom a diskutovali s ním o vedení rezortu," uviedol Hamáček. Babiš potvrdil, že sociálni demokrati trvajú na svojich piatich nomináciách. Ďalej spresnil, že Zemana bude len informovať o menách a nebude formálne predkladať návrh novej vlády. Potom počká, ako bude prezident reagovať.

Zemanov hovorca Jiří Ovčáček však zopakoval, že prezident Pocheho do funkcie nevymenuje. "Túto nedôstojnú šarádu v réžii ČSSD utneme veľmi rýchlo. Pán prezident M. Pocheho NIKDY nevymenuje za ministra zahraničných vecí," napísal na Twitteri.

Babiš v tejto súvislosti povedal, že by "bolo dobré, keby sa pán Poche zachoval štátotvorne" a nelipol na funkcii. "Mali by sme sa snažiť, aby kvôli jednému menu nevznikla patová situácia a neotravovali sme ľudí nejakou krízou," dodal. S Pochem sa Babiš stretnúť nechce, vraj by to nič neprinieslo.

Zeman Pochemu vyčíta jeho údajný ústretový postoj k migrácii. Jedným z dôvodov prezidentovho zásadne negatívneho postoja však môže byť podľa webu iDNES.cz to, že Poche pred voľbou hlavy štátu nepodporoval Zemana, ale jeho protikandidáta Jiřího Drahoša. Okrem ministerstva zahraničných vecí pripadli ČSSD i rezorty vnútra (má ho viesť Hamáček), práce a sociálnych vecí (Petr Krčál), poľnohospodárstva (Miroslav Toman) a kultúry (Antonín Staněk).
Babiš povedal, že už má jasno o všetkých kandidátoch na ministrov za hnutie ANO. Ich mená však prezradiť nechcel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok