Do jemenského prístavného mesta pošlú SAE humanitárnu pomoc

TA3 TASR
16.6.2018 00:16

Do jemenského mesta Hudajda, o ktoré bojujú koalícia na čele so Saudskou Arábiou a proti-vládni povstalci, dorazí ďalšia humanitárna pomoc. Avizovali ju Spojené arabské emiráty. Pro-vládnym jednotkám sa darí dostávať pod kontrolu ďalšie územia, samotný prístav chcú ale nechať na pokoji.

Zaručili sa, že prístav ostane otvorený

Spojené arabské emiráty zabezpečia dodávky humanitárnej pomoci do jemenského prístavu Hudajda. Pomoc doručia leteckými a námornými trasami, píše v piatok agentúra AP.

SAE plánujú do mesta Hudajda vyslať desať lodí s 13.500 tonami potravinovej a inej pomoci, humanitárnu pomoc by civilistom mali priviesť aj tri lietadlá, informovala v piatok štátna tlačová agentúra WAM.

Jedna z lodí by podľa WAM mala v Jemene zakotviť nasledujúci piatok 22. júna. SAE sa tiež zaručili, že prístav ostane otvorený a v prevádzke.

Oblasti boli pokryté mínami

Saudská Arábia, SAE a provládne zložky ofenzívu proti Iránom podporovaným šiitským povstalcom húsíom v Hudajde začali v stredu ráno.

Jedným z cieľov ofenzívy je obsadiť letisko v Hudajde a prevziať nad ním kontrolu. Koaličné lietadlá podnikli nálety na pozície húsíov, tí reagovali vystrelením balistickej strely.

Nemenovaní predstavitelia Jemenu, na ktorých sa vo svojej správe odvolala agentúra AP informovali o desiatkach zabitých vojakoch. Provládni vojaci zahynuli v bojoch pri letisku Hudajda. Povstaleckí bojovníci na nich nastražili tisíce mín a cestných náloží.

"Takmer 95 percent obetí bolo v dôsledku mín a cestných bômb," povedal zástupca zdravotníkov. Húsíovia totiž pokryli rozsiahle oblasti okolo letiska mínami a cestnými bombami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok