SaS neuspela s návrhom skresať počet poslancov o tretinu

TASR
16.5.2012 15:37

Slovensko nepotrebuje 150 poslancov. Zníženie tohto počtu na 100 prinesie väčšie úspory ako "nejaké populistické zmrazovanie platov". Vyhlásil to dnes predseda SaS Richard Sulík, ktorý presadzoval zníženie počtu zákonodarcov.

SaS neuspela s návrhom skresať počet poslancov o tretinu
SITA

Niektorí poslanci zo stopäťdesiatky sú v pléne podľa neho zbytočne. "Niektorí nepovedia nič, ako je rok dlhý. Nevynikajú žiadnou aktivitou," povedal Sulík. Aktivitu poslancov si možno pozrieť v štatistikách. Sulík tiež poukázal na to, že znížením počtu výrazne klesnú náklady na prevádzku parlamentu. Nejde pritom len o platy poslancov, ale aj ich asistentov. Parlament by ušetril aj na technike pre poslancov či na kanceláriách.

Šéf liberálov pripomenul, že v referende v roku 2010 sa za zníženie prihovorilo 926.000 voličov a ich vôľu by mali zákonodarcovia rešpektovať. Sulík si myslí, že tí poslanci, ktorí odmietajú zníženie, si málo vážia týchto ľudí. Predseda SaS zároveň odmietol tvrdenia, že liberáli konajú v záujme finančných skupín. "To sú pseudoargumenty, zámienky pre to, aby neubudlo 50 teplých miest v parlamente," uzavrel.

Návrh liberálov sa nestretol s pochopením u bugárovcov. Podľa Andreja Hrnčiara je len prostriedkom na upútanie pozornosti a vytĺkanie politického kapitálu. "Predkladatelia sa takmer výlučne venujú finančným úsporám, ale vôbec nie je jasné, ako vzniklo číslo sto. Ak hovoríme o šetrení, prečo sa potom nezaoberali aj znížením počtu komunálnych poslancov?" pýtal sa.

Sulík oponoval, že o politický kapitál mu nejde a argumentoval mandátom, ktorý údajne dostal v roku 2010 v referende o milióna ľudí. "Akým ste vy prínosom pre NR SR, okrem toho, že občas urobíte niečo pre Martin? Ak naozaj pracujete ako poslanec, ako stíhate byť primátorom?" kontroval.

Parlament návrh neposunul do druhého čítania


Počet poslancov napokon ostane nezmenený. Plénum dnes na záver ôsmeho rokovacieho dňa druhej schôdze neposunulo do druhého čítania návrh zmeny ústavy z dielne SaS, ktorý počítal so znížením počtu poslancov zo 150 na 100 od nasledujúceho volebného obdobia. Za právnu normu hlasovalo len 18 poslancov zo 126 prítomných. Kladne hlasovali všetci 11 poslanci SaS a sedem z radov OĽaNO.

Liberáli prišli s touto iniciatívou s ohľadom na súčasnú ekonomickú situáciu a tiež s ohľadom na dlhodobé výhody, ktoré môže priniesť. "Sme presvedčení, že poslanci NR SR by sa mali výraznejšie podieľať na konsolidácii verejných financií nielen prijímaním takých opatrení, ktoré sa týkajú iných segmentov verejnej správy alebo obyvateľov Slovenska, ale mali by sami prispieť šetrením nákladov na činnosť parlamentu," argumentovali v dôvodovej správe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok