Nový francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault sa ujal funkcie

TA3, TASR
16.5.2012 15:13

Nový francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault sa dnes ujal svojej funkcie - deň na to, ako zložil sľub nový prezident krajiny, socialista Francois Hollande.

Nový francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault sa ujal funkcie
SITA

Ayrault, ktorého Holande vymenoval za premiéra v utorok, prevzal slávnostne právomoci od doterajšieho premiéra Francoisa Fillona, ktorý počas niekoľkých hodín opustí Matignonský palác v centre Paríža.
Zloženie novej vlády zverejní Ayrault popoludní. Očakáva sa, že v nej bude rovnoprávny počet mužov a žien a že sa v nej odzrkadlí prezidentov sľub, že školy a zamestnanosť mladých ľudí budú hlavnou prioritou novej vlády.

Nový premiér má 62 rokov a podobne ako nový prezident nebol nikdy členom vlády. Je však veteránom francúzskej politiky, dlhé roky bol lídrom poslaneckého klubu Socialistickej strany (PS). Je považovaný za umierneného politika a za alternatívu ľavicového krídla strany okolo šéfky PS Martine Aubryovej. Tá v novej vláde nebude, citovala dnes agentúra Reuters zdroj z jej blízkosti.

Nový francúzsky premiér je bývalým profesorom nemčiny a trojnásobným starostom Nantes (od roku 1989). Ayrault už krátko po voľbách povedal, že bude s Nemeckom hovoriť o veciach, o ktorých sa hovorí medzi priateľmi. Prioritou má byť stimulácia hospodárskeho rastu v Európe.

Vždy perfektne oblečený Ayrault sa správa diskrétne, považujú ho skôr za vecného manažéra než zapáleného rečníka. Prostredníctvom dobrých vzťahov so Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD) je dobre zapísaný aj u nemeckej ľavice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok