Proces s bossom sýkorovcov narušil konflikt medzi členmi senátu

TA3 SITA TASR
13.6.2018 13:29

Údajný šéf zločineckej skupiny sýkorovcov Róbert Lališ a jeho komplici sa opäť postavili pred senát Najvyššieho súdu, ktorý neslávne známeho "Kýbla" napokon opäť poslal na doživotie za mreže. NS rozhodoval o odvolaní proti rozsudku prvostupňového súdu. Pozornosť však na seba strhol člen senátu Štefan Harabin.

Potvrdili doživotia a dlhoročné tresty

Najvyšší súd na verejnom zasadnutí potvrdil vinu aj tresty pre členov zločineckej skupiny známej ako sýkorovci. Znamená to, že šéf skupiny Róbert Lališ, známy ako Kýbel, a člen skupiny Ivan Cupper, prezývaný Vincko, si vo väzení majú odsedieť doživotné tresty.

Ďalší člen skupiny Martin Bihári, prezývaný Rus, pôjde do väzenia na 23 rokov. Súd potvrdil aj vinu Alojza Kromku, zvaného Lojzo Čistič. Súd mu však trest neuložil, keďže si už odpykáva doživotný trest. Rozhodnutie najvyššieho súdu je právoplatné.

Vkladal mu odpovede do úst?

Na začiatku stredajšieho verejného zasadnutia s vedením zločineckej skupiny nastal medzi členmi senátu konflikt. "Člen senátu bez toho, aby mu predseda senátu udelil slovo, svojvoľne oslovil obžalovaného (Alojza) Kromku s tým, či namieta nezákonnosť senátu," povedal predseda senátu Pavol Farkaš o členovi senátu Štefanovi Harabinovi s tým, že mu "neprípustným spôsobom vkladá odpovede do úst". Harabin na to reagoval s tým, že predseda klame. "Zneužívate, že pojednávanie sa nenahráva," povedal zvýšeným hlasom. Následne požadoval, aby sa k situácii vyjadrili procesné strany, obžalovaní, ako aj členovia eskorty.

Problém sa týka zmeny jedného sudcu v senáte, ktorou v utorok argumentoval obžalovaný Alojz Kromka. Harabin v tejto súvislosti uviedol, že predseda senátu túto námietku nezaprotokoloval, respektíve ju protokoloval "hmlisto". Verejné zasadnutie následne prerušili pre poradu senátu, pričom súd rozhodol, že o námietke sa konať nebude, keďže nebola vznesená bezodkladne.

Harabin avizoval trestné oznámenia

Predsedníčka Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Daniela Švecová uviedla, že považuje konanie Harabina počas procesu za neštandardné a smerujúce k zmareniu pojednávania vo veci obzvlášť závažného trestného činu.

Ako sa uvádza v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová, čo sa týka zloženia senátu, ktorý rozhoduje v spomínanej trestnej veci, "jednoznačne treba skonštatovať, že tento senát je zložený zákonným spôsobom a v súlade s rozvrhom práce NS SR na rok 2018. Preto trestné oznámenie zo strany Harabina považuje za nedôvodné.

Špecializovaný trestný súd v tomto prípade obžalovaným v novembri 2017 uložil tri tresty odňatia slobody na doživotie. Odsedieť by si ich mali konkrétne Róbert Lališ, zvaný Kýbel, Ivan Cupper, zvaný Vincko a Jozef Roháč, prezývaný Čapica ale i Potkan. Ďalší obžalovaný Martin Bihári, zvaný Rus, dostal trest v dĺžke 23 rokov. U Alojza Kromku, zvaného Lojzo Čistič, senát uznal vinu, ale ďalší trest neuložil, pretože Čistič si už odpykáva doživotie za predchádzajúce trestné činy. Rovnaké tresty senát ukladal aj v marci 2016 a v apríli 2017. Najvyšší súd však prípad zakaždým vrátil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok