Kuffa sa inšpiruje Rusmi: Zakázať pochod gejov a nediskutovať

TASR
16.5.2012 13:07

Poslanec matovičovcov Štefan Kuffa, ktorý sa zviditeľnil výrokmi o homosexuáloch pobehujúcich po uliciach, by nepovolil Dúhový Pride, slovenský pochod za zrovnoprávnenie gejov, lesieb, bisexuálnych a transgender ľudí. Uviedol to po stretnutí so zástupcami tejto komunity.

Kuffa sa inšpiruje Rusmi: Zakázať pochod gejov a nediskutovať
SITA

"Páčili sa mi Rusi v tomto smere. Nepovolili nijaký dúhový pochod a ja sa s tým názorom stotožňujem. Nebavili sa s nikým a s ničím. EÚ hystericky reagovala a oni povedali nie. Bolo to tak? Bolo," povedal dnes v parlamente novinárom po rokovaní so zástupcami homosexuálov.

Tí ho žiadajú o ospravedlnenie za jeho vyjadrenia na adresu homosexuálov. Poslanec z klubu matovičovcov v diskusii v pléne minulý týždeň pripomenul, že Svetová zdravotnícka organizácia kedysi homosexualitu zaradila medzi duševné choroby. "Nechať chorých ľudí behať po uliciach a nechať ich bez pomoci je veľmi vážna chyba," povedal vtedy Kuffa. Pobúril tým organizátorov projektu Dúhový Pride a ďalších ľudí z LGBT komunity, ktorí sa s ním kvôli tomu dnes stretli.

Podľa nich by sa Kuffa mal ospravedlniť, no veľmi tomu neveria. "Myslím si, že verejné ospravedlnenie nepríde," povedala aktivistka a riaditeľka Dúhového Pride Romana Schlesinger. Názor, že homosexualita je choroba, nepatrí podľa nej na pôdu NR SR. "Nepatrí do úst poslanca, pretože on má istú spoločenskú zodpovednosť a takýto výrok poškodzuje ľudí," zdôraznila.

Takýto názor, ako uviedla Schlesinger, patrí k pivu do krčmy, a nie na pôdu parlamentu. Nechce tým Kuffu uraziť, lebo si váži jeho prácu v hospici a považuje ho za sympatického človeka. "To však nevylučuje, že nemusí chápať iné problematiky. A my sme sa mu snažili otvoriť oči. Ale nemyslím si, že sa tak stalo," povedala. Poslancom OĽaNO by sa podľa nej zišlo dovzdelávanie v otázke ľudských práv a preto pre nich zorganizuje bezplatný workshop.

Kuffa nevidí dôvod, prečo by nemohol mať iný názor ako zástupcovia homosexuálov. Trvá na tom, že sa nemá za čo ospravedlňovať, lebo nikoho neurazil. "Nemám sa za čo ospravedlňovať. Ja som nikoho ani nechcel cielene uraziť a myslím si, že som ani neurazil. Nemám sa teda za čo ospravedlňovať," vyhlásil. Na otázku, čo by robil, keby mal homosexuálne dieťa, odpovedal, že by ho nevyhodil. "Snažil by som sa mu pomôcť," povedal.

V OĽaNO sa názory rôznia, Kuffa necíti nenávisť


Kuffa vníma registrované partnerstvo ako "ohrozenie tradičnej rodiny a relativizáciu jej hodnôt." Avšak necíti voči tejto menšine nepriateľstvo, uviedli dnes predstavitelia matovičovcov vo svojej reakcii. „Na ľudí sa pozerám tak, že čím viac potrebuje pomoc a je odkázaný na pomoc toho druhého a čím viac je odkopávaný, tak tým viac týmto ľuďom pomáhame," povedal poslanec Kuffa.

Napriek názorovým rozdielom na tieto otázky poslanci OĽaNO považujú vysvetľovanie si postojov za prospešné, z toho dôvodu iniciovali stretnutie za okrúhlym stolom s tretím sektorom, ktorého sa zúčastnili aj zástupcovia LGBT komunity.

V samotnom poslaneckom klube OĽaNO sú zastúpené rôzne názory na túto problematiku. „Vôbec sa za to nehanbíme, že v našom klube sú ľudia, ktorí majú na túto konkrétnu tému rozdielne názory. Naším cieľom nie je, aby sme mali iba rovnaké názory, ale aby sme v nejednotnosti názorov a pri komunikácii rozličných názorov hľadali pravdu a prišli k správnemu postoju a k správnemu riešeniu,“ uviedol šéf strany Igor Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok