Generál Mladič sa na súde posmieval príbuzným obetí

TASR
16.5.2012 13:00

Bývalý bosnianskosrbský generál Ratko Mladič sa dnes počas svojho procesu posmieval príbuzným obetí masakry v Srebrenici, keď si na znak odporu prešiel rukou cez krk.

Generál Mladič sa na súde posmieval príbuzným obetí
SITA

Mladič na začiatku dlhoočakávaného procesu vstúpil do súdnej siene Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) sebavedome, palec ruky otočil nahor a následne tleskol rukami, aby pozdravil svojich stúpencov.

Exgenerál sa po začiatku procesu dostal do očného kontaktu s jednou z moslimiek, ktorá sedela v publiku, a prešiel si rukou pod krkom. Toto gesto viedlo predsedajúceho sudcu, Holanďana Alphonsa Orieho, k tomu, aby spravil krátku prestávku a ukončil "neprimerané interakcie", uviedla agentúra Reuters.

Mladič, oblečený v tmavom obleku a s okuliarmi v rukách, sústredene počúval úvodnú reč a robil si poznámky z prejavu prokurátorov. Žalobca Dermot Groome vyhlásil, že exgenerál a ďalší bosnianski Srbi rozdelili územie bývalej Juhoslávie na základe etnických línií a uskutočnili plán na vyhladenie Nesrbov.
Bývalý bosnianskosrbský generál čelí 11-bodovej žalobe, podľa ktorej je zodpovedný za zverstvá spáchané srbskými jednotkami počas bosnianskej vojny v rokoch 1992-1995. Mladič sa k žalobe odmietol vyjadriť, obvinenia však označil za "monštruózne a odporné".

Zatkli ho vlani v Srbsku po 15 rokoch na úteku pred justíciou. Mladič je posledná významná postava bosnianskej vojny, ktorá sa dostala pred haagsky tribunál. V súvislosti s obliehaním Sarajeva a srebrenickou masakrou čelí aj obvineniam z genocídy.
Počas predprocesných pojednávaní vystupoval Mladič vzdorovito. "Celý svet vie, kto som ja," povedal na vlaňajšom pojednávaní. "Som generál Ratko Mladič. Bránil som svoj národ a svoju krajinu... Teraz bránim seba," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok