Poslancov prestane chrániť trestnoprávna imunita

TASR, TA3
16.5.2012 12:32

Trestnoprávna imunita viac poslancov chrániť nebude. O túto výsadu majú prísť od 1. septembra na základe novely ústavy, na ktorej znení sa dnes dohodli zástupcovia všetkých parlamentných strán.

Poslancov prestane chrániť trestnoprávna imunita
SITA

Podľa slov Radoslava Procházku z KDH bude poslanec naďalej nepostihnuteľný za výroky prednesené v pléne alebo orgánoch NR SR a za hlasovanie. "Vo všetkom ostatnom bude platiť rovnosť pred zákonom," povedal Procházka.

Na vzatie poslanca do väzby bude nevyhnutný súhlas parlamentu. Ak bude člen snemovne prichytený pri spáchaní trestného činu, polícia o tom musí upovedomiť predsedu NR SR a šéfa Mandátového a imunitného výboru NR SR. Zároveň bude platiť, že takýto poslanec bude môcť byť zadržaný a následne to bude podliehať schvaľovaciemu procesu v zákonodarnom zbore.

Poslanci však trestnoprávnu imunitu ponechajú sudcom. "Rozhodli sme sa, že v tejto chvíli budeme plniť objednávku v tom rozsahu, v akom ju chápeme, že od verejnosti prišla. Teda zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov. Myslím si, že sa tejto objednávke podarilo a podarí vyhovieť," vysvetlil Procházka.

Novela ústavy, na ktorú bude potrebných aspoň 90 hlasov, a s tým súvisiace úpravy ďalších právnych noriem, majú byť predložené na júnovú schôdzu, aby mohli byť účinné od 1. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok