Zvážme uvoľnenie sankcií voči KĽDR, uviedla Čína po summite

TA3 TASR
12.6.2018 10:39

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyhlásilo, že medzinárodné spoločenstvo by malo zvážiť uvoľnenie sankcií voči Severnej Kórei.

Nadviažu "nové" vzťahy

Informovala o tom agentúra Reuters po tom, ako americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un podpísali "komplexný" dokument zameraný na denuklearizáciu.

Trump sa s Kimom na summite v Singapure dohodli, že Spojené štáty a KĽDR nadviažu "nové" vzťahy. V spoločnom vyhlásení oboch predstaviteľov sa uvádza, že KĽDR bude pracovať na úplnej denuklearizácii a USA jej za to poskytnú bezpečnostné záruky.

Čína zohrá konštruktívnu úlohu

Hovorca čínskeho rezortu diplomacie Keng Šuang uviedol, že jeho krajina bude hrať konštruktívnu úlohu s cieľom pomáhať pri napĺňaní dohôd zo summitu. Označil pritom za veľmi dôležité a zmysluplné, že lídri USA a KĽDR viedli dialóg na rovnakej úrovni.

"Píše sa nová história a Čína to víta a podporuje. Je to tiež cieľ, ktorý je v súlade s čínskymi očakávaniami a úsilím," povedal hovorca na pravidelnom brífingu.

Vyjadril želanie, aby Severná Kórea a USA odstránili prekážky, dospeli k vzájomnej dôvere a uskutočnili podstatné kroky k dosiahnutiu denuklearizácie a mieru na Kórejskom polostrove. "Želáme si, aby sa všetky zainteresované krajiny pridali k tomuto úsiliu a Čína zohrá svoju vlastnú konštruktívnu úlohu," dodal Keng Šuang podľa agentúry Jonhap.

Zaviazali sa o zabezpečenie mieru na polostrove

Spojené štáty a KĽDR sa tiež zaviazali, že spoločne vyvinú úsilie na zabezpečenie trvalého mieru na Kórejskom polostrove.

Obaja lídri sa dohodli, že USA a KĽDR zabezpečia identifikáciu telesných pozostatkov vojnových zajatcov a okamžitú repatriáciu tých, ktoré už boli identifikované.

Išlo vôbec o prvé stretnutie úradujúceho amerického prezidenta so severokórejským vodcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok