Opozícia si rýchlo rozdelila posty, tlak premiéra Fica odmieta

TASR, TA3
16.5.2012 10:46

Opozícia sa po týždňoch dohodla na postoch v kontrolných orgánoch. Jej predstavitelia odmietajú, že rokovania popohnal tlak premiéra Fica, ktorý hrozil, že nominantov vyberie sám.

Opozícia si rýchlo rozdelila posty, tlak premiéra Fica odmieta
SITA

Viceguvernérom Národnej banky Slovenska sa má stať Ján Tóth, ktorý bol hlavným ekonómom a šéfom Inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií pod vedením Ivana Mikloša z SDKÚ. V súčasnosti pôsobí v rezorte ďalej ako zástupca šéfa IFP. Do novovznikajúcej Fiškálnej rady má ísť Ľudovít Ódor.

Predsedu Dozornej rady Fondu národného majetku nominuje Most-Híd. Strana bude mať svojho človeka aj v Slovenskom pozemkovom fonde, rovnako ako SDKÚ-DS. Most-Híd o nomináciách ešte v strane nehovoril, rozhodne predsedníctvo. Na obe pozície má strana viacero mien. SaS bude mať okrem šéfa NKÚ aj člena do Rady RTVS. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, ktoré chcelo do čela ÚVO človeka z tretieho sektora, nenominuje nikoho.

"Snažili sme sa prispieť k dohode v opozícii možno aj tým, že sme sa vzdali akéhokoľvek nároku," vysvetlil líder Igor Matovič. Pripomenul, že prvoradým cieľom obyčajných bolo obsadiť pozíciu ÚVO čisto odborným nominantom alebo nominantom z tretieho sektora. "Bohužiaľ, o tejto vízii sa nám štyri pravicové strany nepodarilo presvedčiť. Preto sme sa rozhodli rešpektovať dohodu štyroch strán a vzdať sa akéhokoľvek nároku na obsadenie iných miest," doplnil.

Dohodu prišli dnes po záverečnom rokovaní v parlamente predstaviť novinárom predseda KDH Ján Figeľ, líder OĽaNO Igor Matovič, šéf klubu Mosta-Híd László Somylos, predseda klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník a líder SaS Richard Sulík. "Jednotlivé nominácie niekde aj s menami, inde predbežne so zodpovednosťou strán, budú konzultované a predkladané, ako to vyžaduje procedúra samotnej nominácie," povedal Figeľ.

Kaník odmietol názory, že by opozícia mala problémy dohodnúť sa. "Ja si nemyslím, že sme mali problém dohodnúť sa. Ten proces trvá, ale nebolo to o tom, že máme zásadný problém," uviedol po rokovaní. Odmietol tiež, že by sa opozícia dohodla pod tlakom premiéra Roberta Fica. Šéf kabinetu v utorok vyzval opozíciu, aby sa konečne prestala hádať a v najbližšom období predložila vláde svojho kandidáta na čelo ÚVO. Podľa jeho slov už od volieb ubehlo dostatok času na to, aby sa opozícia dohodla a ÚVO mohol plniť svoje úlohy.

Popri výzve povedal aj to, že má riešenie. "Zoberiem ľudí, ktorých pani Radičová vybrala na základe osobitnej súťaže a jednoducho toho, kto vyšiel z tohto výberu ako najlepší, vláda SR vymenuje za šéfa ÚVO. My predsa nemôžeme čakať, kým vy dôjdete k nejakej dohode a ponúknete predsedu úradu," upozornil Fico. Kaník trvá na tom, že opozícia sa nedohodla pod tlakom Fica.

Vláda  šéfa ÚVO vymenuje, ak ho schváli ZMOS a zamestnávatelia

Pokiaľ opozičného kandidáta na post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Petra Macha odobria samosprávy a zamestnávatelia, kabinet Roberta Fica nebude mať problém s jeho vymenovaním. "Vláda vymenuje predstaviteľa opozície do funkcie predsedu ÚVO, ak tento nominant bude odsúhlasený zamestnávateľmi a ZMOS-om," konštatoval dnes premiér s tým, že ak sa opozícia dohodla, bude to rešpektovať.

Očakáva, že zamestnávatelia, ako aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) oznámia, že sú stotožnení so spomínaným kandidátom, keďže podľa jeho slov sú to najmä mestá a obce i zamestnávatelia, ktorí majú v súčasnosti problémy s verejným obstarávaním. "Je preto asi správne, aby tí, čo sa najčastejšie dostávajú do kontaktu s verejným obstarávaním, mohli k tejto téme niečo povedať," povedal Fico. Zároveň vyzval lídra KDH Jána Figeľa, aby s nimi začal rozhovory na túto tému.

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) má viesť Kamil Krnáč, ktorého navrhuje SaS. "Je to ich rozhodnutie, tam sme to ničím nepodmieňovali, táto pozícia patrí opozícii, preto ak takýto návrh príde, nevidím teraz dôvod na to, aby sme ho spochybňovali, " reagoval predseda vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok