Kim s Trumpom sa v Singapure pripravujú na summit roka

TA3 TASR
11.6.2018 09:17

V Singapure vrcholia prípravy pred historickým summitom amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Severokórejské média potvrdili, že obaja lídri budú hovoriť najmä o denuklearizácii. Zároveň píšu o nadviazaní nových vzťahov.

Predstavitelia USA a KĽDR sa dopoludnia stretli v hoteli Ritz Carlton v tomto ostrovnom mestskom štáte v juhovýchodnej Ázii, aby rokovali pred schôdzkou lídrov, zameranou na urovnanie konfrontácie okolo jadrového arzenálu Pchjongjangu, píše agentúra AP. Popoludní je plánovaná druhá takáto schôdzka. Medzitým sa objavili ďalšie detaily o prvých priamych rozhovoroch úradujúceho amerického prezidenta so severokórejským vodcom.

Summit by sa mal začať podaním ruky v utorok o 9.00 h miestneho času, Trump a Kim by mali následne rokovať sami za prítomnosti tlmočníkov. Prvá časť rozhovorov by mohla trvať dve hodiny pred tým, ako budú pokračovať už aj za účasti poradcov, uviedol v pondelok nemenovaný americký predstaviteľ. Šéf Bieleho domu v pondelok ráno tvítoval: "Je  skvelé byť v Singapure, vzrušenie vo vzduchu!". Kim i Trump pricestovali do Singapuru v nedeľu niekoľko hodín po sebe. Americký prezident na otázku novinára, aký má pocit z nadchádzajúceho summitu, po prílete odpovedal: "Veľmi dobrý." Vyhlásil tiež, že bude "v priebehu minúty vedieť", či chce vodca KĽDR rokovať seriózne.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v pondelok povedal, že prípravné rozhovory pred summitom sú konštruktívne a idú do detailov. "Naďalej sa hlásime k úplnej, overiteľnej a nezvratnej denuklearizácii Kórejského polostrova," napísal Pompeo na Twitteri. Obe strany však túto denuklearizáciu dosiaľ definovali odlišne, pripomína agentúra DPA. Severná Kórea vníma jadrové odzbrojenie skôr ako postupný proces.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok