Britky vyšli do ulíc, pripomenuli si 100 rokov volebného práva žien

TA3 TASR
10.6.2018 23:59

Tisícky žien sa zhromaždili v štyroch britských mestách, aby si pripomenuli 100. rokov od prijatia zákona, ktorý priznal časti žien v Británii právo voliť.

Účastníčky pochodov v Londýne, Edinburgu, Cardiffe a Belfaste sa pri tejto príležitosti odeli do farieb hnutia sufražetiek: bielej, zelenej a fialovej. Viaceré ženy niesli v rukách transparenty s nápismi inšpirovanými odvážnymi heslami sufražetiek, ktoré desaťročia bojovali za volebné právo žien. Heslá na transparentoch, s ktorými miestnym skupinám pomáhalo 100 umelcov, odkazovali na rodovú rovnosť.

Tento rok pri príležitosti výročia schválenia volebného práva žien sa v Británii koná množstvo podujatí, ktoré zároveň vzdávajú poctu hnutiu sufražetiek. Spojené kráľovstvo si pripomína 100. výročie prijatia zákona, ktorým získali volebné práva všetci britskí muži a milióny tamojších občianok nad 30 rokov. Britské ženy dosiahli úplnú rovnoprávnosť vo volebnom práve až v roku 1928.

Pri príležitosti výročia tejto udalosti odhalili v marci na námestí Parliament Square v Londýne sochu britskej sufražetky Millicent Fawcettovej, ktorá sa zasadila za schválenie volebného práva žien. Je prvou ženou, ktorá má sochu na tomto mieste.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok