V Haagu začal proces desaťročia s Balkánskym mäsiarom Mladičom

TA3
16.5.2012 08:04

Na Medzinárodnom trestnom súde pre bývalú Juhosláviu sa dnes začína najväčší súdny proces v jeho histórii. Pred tribunál sa postaví niekdajší bosniansko-srbský generál Ratko Mladić.

Generál sa uviedol víťazným gestom

Proces s bývalým veliteľom bosnianskosrbských jednotiek sa začal na pôde Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu. Mladič vstúpil do súdnej siene sebavedome, palec ruky otočil nahor a následne tleskol rukami, aby pozdravil svojich stúpencov.

Bývalý bosnianskosrbský generál čelí 11-bodovej žalobe, podľa ktorej je zodpovedný za zverstvá spáchané srbskými jednotkami počas bosnianskej vojny v rokoch 1992-1995. Mladič sa k žalobe odmietol vyjadriť, obvinenia však označil za "monštruózne a odporné".

Zatkli ho vlani v Srbsku po 15 rokoch na úteku pred justíciou. Mladič je posledná významná postava bosnianskej vojny, ktorá sa dostala pred haagsky tribunál. V súvislosti s obliehaním Sarajeva a srebrenickou masakrou čelí aj obvineniam z genocídy. Prvého svedka by prokuratúra mala predvolať 29. mája. Obžaloba do spisu uvedie dovedna 413 svedkov, z ktorých sa však v súdnej sieni objaví iba 143. Obhajoba informovala súd, že neprednesie svoju úvodnú reč dovtedy, kým neskončí obžaloba.

O procese s R. Mladičom sme sa rozprávali s Alžbetou Maťašovskou z redakcie zahraničného spravodajstva

Spomienka na masaker v Srebrenici

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok