Špirko sa pre kontroverzné vystúpenie postavil pred disciplinárku

TA3 TASR SITA
7.6.2018 12:45

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko sa v Košiciach postavil pred disciplinárnu komisiu. Tá rozhoduje o jeho treste za jeho marcové verejné vyjadrenia o podozreniach z korupcie v najvyšších kruhoch politiky a polície.

Konanie bolo neverejné

Disciplinárne konanie voči špeciálnemu prokurátorovi Vasiľovi Špirkovi sa vo štvrtok začalo na Krajskej prokuratúre v Košiciach. Komisia rokovala za zatvorenými dverami, pretože predmetom konania sú aj živé trestné veci, ktoré nie sú zatiaľ právoplatne ukončené. Komisia o jednej popoludní prerušila konanie a urobila prestávku na obed. Predseda disciplinárnej komisie novinárom povedal, že nie je pravdepodobné, že by rozhodli už vo štvrtok. Podľa jeho slov bude konanie pokračovať v piatok. Komisia má začať rokovať už o deviatej ráno.

Návrh na disciplinárne konanie špeciálneho prokurátora Vasiľa Špirka podal koncom marca špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Dôvodom je, že Špirko začiatkom marca verejne vystúpil pred novinármi s podozreniami voči exministrom Robertovi Kaliňákovi a Jánovi Počiatkovi a tým porušil interné predpisy Generálnej prokuratúry SR týkajúce sa tlačových besied. Kováčik navrhol ako disciplinárny trest zníženie platu o 20 percent na pol roka.

Cez obedňajšiu prestávku Špirko novinárom povedal, že momentálne je konanie vo fáze, keď on vypovedá a objasňuje dôvody svojho konania. „Rokovanie bude pokračovať nielen dnes popoludní, ale zrejme aj zajtra, keď by komisia mohla vyniesť aj svoje rozhodnutie, ak sa nepristúpi k vykonávaniu ďalších dôkazov a predvolávaniu svedkov,“ povedal Špirko. Na margo vylúčenia verejnosti Špirko uviedol, že to nebude hodnotiť a doložil, že je tam spisový materiál, ktorý je živou vecou, a to je aj dôvodom na prijatie takéhoto opatrenia.

Mali "vytiahnuť" 200 miliónov eur

Špirko dozoroval vyšetrovanie vtedajšieho ministra vnútra Kaliňáka vo veci kúpy podielu vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka. Začiatkom marca pred novinármi povedal, že bývalý minister financií Počiatek a exminister vnútra Kaliňák mali z ministerstva vnútra prostredníctvom podozrivých aktivít pri IT zákazkách "vytiahnuť" 200 miliónov eur. Informoval tiež, že na Kaliňáka podáva trestné oznámenie za pokus o diskreditáciu jeho osoby.

"Chcem, aby boli preverené všetky skutočnosti a dôvody toho, prečo som bol, takpovediac, účelovo stíhaný za činy, ktoré sa nepotvrdili. Podávam preto trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka a na osoby v postavení prezidenta Policajného zboru, riaditeľa NAKA a riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky, a to pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže," vyhlásil Špirko v marci pre médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok