Putin navštívil Rakúsko, rokoval aj o problémoch Ruska a Únie

TA3 SITA
5.6.2018 06:16

Ruský prezident Vladimir Putin zavítal do Viedne. Počas svojej pracovnej cesty sa stretne s viacerými rakúskymi politikmi. Rokovať by mali o spoločných problémoch Ruska a Európskej únie, ale aj o diplomatickej kríze medzi Západom a Východom.

Ruský prezident tvrdí, že Rusko sa nesnaží rozdeliť Európsku úniu. Vyjadril sa tak pred návštevou Rakúska, ktorá je jeho prvou cestou do západoeurópskej krajiny za takmer rok. Pre rakúsku verejnoprávnu stanicu ORF Putin uviedol, že chce "zjednotenú a prosperujúcu" EÚ, pričom blok označil za najdôležitejšieho obchodného a ekonomického partnera Ruka. "Čím viac problémov v srdci EÚ, tým viac rizík a problémov pre nás. Potrebujeme spolupracovať s EÚ. Nie je naším cieľom rozdeliť niečo alebo niekoho v rámci EÚ," povedal ruský prezident.

Putinova oficiálna návšteva Rakúska bude v poradí už šiesta. Pôjde zároveň o jeho prvú zahraničnú cestu počas jeho aktuálneho prezidentského mandátu. Vo Viedni sa stretne s prozápadným prezidentom Alexandrom Van der Bellenom, kancelárom Sebastianom Kurzom, ale tiež s predsedom krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska a rakúskym vicekancelárom Heinzom-Christianom Strachem. Práve FPÖ je Putinovmu režimu na rakúskej politickej scéne naklonená najviac a vyzýva na stiahnutie sankcií proti Rusku. Téma sankcií bude s veľkou pravdepodobnosťou súčasťou nadchádzajúcich rokovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok