Smer-SD navrhne Šefčoviča ako kandidáta na post šéfa EK

TA3 TASR
4.6.2018 21:14

Strana Smer-SD navrhne podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča ako kandidáta socialistov na pozíciu predsedu EK. Zároveň bude hľadať podporu u ostatných partnerov. Potvrdil to generálny manažér Smeru-SD Viktor Stromček.

Smer-SD navrhne Šefčoviča ako kandidáta na post šéfa EK
TASR

Priama ponuka, ktorú podporili viacerí

"Túto tému sme diskutovali aj počas dnešného stretnutia v Bratislave a reakcie boli veľmi pozitívne, uviedol. Šefčoviča označil za rešpektovaného viceprezidenta EK so silným postavením v rámci celej Európy. "Nie je preto prekvapením, že niektoré krajiny začínajú uvažovať nad jeho kandidatúrou na post šéfa celej EK. Osobne si myslím že by bola škoda nevyužiť jeho potenciál a skúsenosti," doplnil Stromček. Nateraz je podľa generálneho manažéra Smeru-SD však predčasné robiť akékoľvek závery. "Nakoľko voľba šéfa EK bude aktuálna až po voľbách do Európskeho parlamentu," vysvetlil.

Šefčovič po pondelkovom stretnutí so zástupcami sociálno-demokratických strán z krajín Vyšehradskej štvorky a Bulharska pripustil, že má záujem stať sa volebným kandidátom európskej sociálnej demokracie na post predsedu exekutívy EÚ v budúcoročných voľbách do Európskeho parlamentu. Podpredseda EK dostal priamu ponuku od sociálnych demokratov z Českej republiky, čo podporili aj ich slovenskí partneri, priaznivé reakcie má aj od ďalších krajín strednej a východnej Európy.

Proces výberu kandidátov

Európsky parlament trvá na tom, aby veľké európske politické rodiny išli do eurovolieb v máji 2019 s jasnými volebnými lídrami na ich kandidátke. Líder víťaznej politickej skupiny vo voľbách do EP by sa následne mal stať budúcim šéfom Európskej komisie. Európska ľudová strana už v apríli rozbehla proces zostavovania straníckych nominácií a svojho kandidáta predstaví v novembri na kongrese strany v Helsinkách. Podľa kuloárnych informácií by ním mohol byť vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

Podobný proces výberu kandidátov do akýchsi "primárok" čaká aj tábor sociálnej demokracie, druhej najväčšej paneurópskej politickej rodiny. V priebehu júna sa strany združené v rámci Strany európskych socialistov majú dohodnúť na spôsobe nominácií aj na príslušných kritériách. Mali by stanoviť, koľko strán musí podporiť niektorého z kandidátov v súboji o volebného lídra sociálnych demokratov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok