Rokovania v krízou zmietanom Grécku zlyhali, budú nové voľby

TASR, TA3
15.5.2012 15:49

Grécki politici sa dnes na rokovaniach u gréckeho prezidenta Karolosa Papuliasa nedohodli na vytvorení vlády. Krajina preto smeruje k novým voľbám, uviedol Evangelos Venizelos, líder Panhelénskeho socialistického hnutia.

Neúspech rokovaní potvrdil aj líder konzervatívnej strany Nezávislí Gréci Panos Kammenos, ktorý sa tiež zúčastnil na rokovaniach v úrade prezidenta. Pravdepodobným termínom nových volieb je 17. jún. Lídri gréckych parlamentných politických strán sa aj dnes pokúšali nájsť východisko z povolebnej patovej situácie, no ani deväť dní po hlasovaní sa nedokázali dohodnúť na vytvorení vlády.

S prezidentom sa stretli vodcovia strán Nová demokracia, Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA), PASOK, Nezávislí Gréci a Demokratická ľavica (DIMAR). Komunistická strana Grécka (KKE) účasť odmietla a ultrapravicový Zlatý úsvit nepozvali.

Vo voľbách zo 6. mája nezískala žiadna strana väčšinu. Neschopnosť dohodnúť sa na vytvorení vlády otriasla finančnými trhmi vo svete a opäť vyvolala otázky, či Grécko zostane členom eurozóny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok