Nová katalánska vláda sa ujala moci, priamy dohľad Madridu sa zrušil

TA3 TASR
2.6.2018 12:55

Nová katalánska vláda zložila v sobotu v Barcelone predpísaný sľub, čím sa zároveň zrušil priamy dohľad Madridu nad Katalánskom a obnovila sa autonómna správa tohto regiónu. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník La Vanguardia.

Priama správa Madridu nad Katalánskom trvala sedem mesiacov - odvtedy, ako španielsky Senát koncom októbra 2017 odobril návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155. Na jeho základe potom španielska vláda odvolať katalánsky kabinet, zaviesť priamu kontrolu nad týmto regiónom a vypísať predčasné voľby do regionálneho parlamentu.

Tieto voľby sa uskutočnili vlani v decembri a najviac hlasov v nich opäť získali strany presadzujúce nezávislosť Katalánska od Španielska. Nový parlament pred dvoma týždňami zvolil za premiéra horlivého separatistu Quima Torru. Torra bol súčasne prvým kandidátom, ktorého Španielsko neobvinilo zo vzbury. Predchádzajúci traja kandidáti -  expremiér Carles Puigdemont, Jordi Sánchez a Jordi Turull - sú trestne stíhaní a nemohli sa v katalánskom parlamente osobne zúčastniť na rozprave a hlasovaní o svojej kandidatúre, čo Madrid vyžadoval.

V prípade Torru Madrid akceptoval až druhý návrh na zloženie jeho vlády. Prvý ministerský tím Madrid odmietol, pretože Torra za ministrov navrhol aj štyroch politikov nachádzajúcich sa buď v španielskom väzení, alebo v exile v Belgicku. Členovia Madridom zosadenej katalánskej vlády a ďalší predstavitelia katalánskeho vedenia čelia niekoľkým obvineniam vrátane vzbury.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok