SDKÚ našla 13 pochybných nominantov Ficovej vlády

TASR
15.5.2012 12:33

Vláda Roberta Fica prináša podľa podpredsedníčky SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej chobotnicu záujmov. Ako povedala v utorok pred novinármi, jej strana napočítala trinásť nominácií, o ktorých si myslí, že sú pochybné.

SDKÚ našla 13 pochybných nominantov Ficovej vlády
TASR

Ide podľa nej o ľudí, ktorí sa v minulosti zdiskreditovali. "Napríklad bývalý riaditeľ Záchrannej a dopravnej zdravotníckej služby Bratislava Boris Moťovský, ktorý bol známy pochybným tendrom na sanitky, je naspäť," uviedla s tým, že aj parlament bude hlasovať tento týždeň o dvoch takýchto nomináciách. "Spomeniem Jozefa Magalu ako kandidáta na pozíciu šéfa NBÚ, za ktorého pôsobenia na pozícii šéfa SIS bolo vypnuté odpočúvanie v kauze Gorila,“ zdôraznila.

Druhou takou nomináciou je podľa nej nominantka na šéfku Úradu na ochranu osobných údajov Eleonóra Kročianová, ktorá kedysi ako šéfka colnej správy priklepla pochybným spôsobom firme Ikores zákazky na rekonštrukciu hraničných priechodov. Keďže sa tieto nominácie množia, nevníma ich Žitňanská ako náhodu, ale ako personálnu politiku Roberta Fica. Programové vyhlásenie vlády SDKÚ-DS vníma ako bianco šek pre ministrov a to je podľa Žitňanskej málo. "Nepoznáme riešenia, ale začíname poznať viaceré tváre. Personálna DNA vlády Roberta Fica je rovnaká ako v roku 2006. Nedozvedeli sme sa, čo bude vláda robiť, ale spoznávame tváre, kto bude pre vládu pracovať vo vysokých funkciách,“ vyhlásila.

Podľa nej Fico kritizoval minulú vládu, že je zlepenec, ale jeho vláda prináša podľa Žitňanskej chobotnicu záujmov. "Bolo dobrým zvykom, že ak mal niekto za sebou škandál, neocitol sa rýchlo vo verejnej funkcii," konštatovala. 

Poslanec NR SR za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý zoznam Žitňanskej rozšíril o ďalšie nominácie. Podľa neho sa vracajú nominanti SNS a ĽS-HZDS z minulej Ficovej vlády, ktorých si teraz Smer-SD osvojil. Beblavý upozornil na súčasnú vedúcu služobného úradu ministerstva kultúry Emíliu Kršíkovú, ktorá si ako štátna tajomníčka ministerstva práce vyplácala a podpisovala zmluvy spolu s Vierou Tomanovou samé pre seba na plnenie z eurofondov.

Generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Stanislav Grobár bol v minulej Ficovej vláde podľa Beblavého manažérom štátneho MH Invest a predražoval zákazky. V súčasnosti je členom predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslav Vaďura, ktorý za prvej Ficovej vlády predal pozemky na Kramároch podľa Beblavého za šestinu až sedminu trhovej ceny a na ktorej štát prerobil takmer miliardu korún. "Členom vedenia Slovenskej pošty je Peter Kapusta, ktorý ako generálny riaditeľ Tiposu podpísal s cyperským Lemikonom dohodu o urovnaní sporu o know-how, o ktorú veľmi bojovala vláda Iveta Radičová, aby nebola naplnená," uviedol.

Generálny riaditeľ ŽSR Štefan Hlinka zodpovedal ako riaditeľ železníc do roku 2010 podľa Beblavého za 200-miliónovú stratu. Generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Ladislav Lazár zas podľa poslanca za SDKÚ-DS je známy svojím šéfovaním v Košiciach. Policajný prezident Tibor Gašpar sú spolu s Magalom zodpovední za to, že kauza Gorila nebola nikdy za vlády Roberta Fica vyšetrená, konštatoval.

Zároveň upozornil na štátneho tajomníka ministerstva dopravy Františka Palka a vedúceho služobného úradu na tom istom rezorte Jaroslava Miklu, ktorí sú zodpovední za kauzu hayekovcov na ministerstve Žitňanská odmietla porovnávať tieto nominácie s nominantkou SDKÚ-DS v roku 2010 na poste prezidentky Fondu národného majetku Annou Bubeníkou, ktorá figuruje v spise Gorila. "V čase, keď bola nominovaná, som netušila, že sú pochybnosti o jej osobe. Tí, ktorí disponovali týmito informáciami, ich nepoložili na stôl," zdôraznila. "Môžeme garantovať, že v budúcnosti, pokiaľ s niekým sú spojené pochybnosti, tak SDKÚ-DS takúto osobu nebude nominovať," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok